Economia

LA CRÒNICA

DEl penedès

A la recerca de l'inversor

L'edició de diumenge d'El Punt Avui portava un interessant reportatge sobre les inversions estrangeres a Catalunya. Constato que a l'Alt Penedès el percentatge sobre el total d'aquesta inversió és de prop del 6%, que no està gens malament, mentre que al Garraf és inexistent.

No hi ha dubte que el nivell d'inversió estrangera també pot donar pautes per saber cap a on es redirigeix l'economia dels territoris.

Al Penedès, sobretot al marítim, hi ha una certa experiència d'anar a la recerca d'enriquiment fora del país per revertir després sobre el territori part d'aquesta riquesa. La sortida d'alcohol destil·lat de les fassines penedesenques cap a les amèriques des del port de Vilanova, o l'aventura dels americanus retornant, amb les butxaques plenes i amb força diners fets a les indústries cubanes la major part i alguns en negocis no tan nobles, com ara fer de negreros, van servir perquè el nostre territori tingués una autèntica època d'or amb una puixant industrialització basada en el tèxtil, que ha anat desapareixent fins a deixar-nos com una comarca més aviat deprimida econòmicament i amb uns índexs d'atur massa elevats, la construcció i la desindustrialització hi han jugat un paper important, en aquestes xifres d'atur.

Per això cal activar qualsevol mecanisme, tant intern com extern, per oferir el nostre territori com un espai de grans possibilitats i potencialitats. Tenim organismes de les administracions que poden fer un paper important a l'hora de captar noves oportunitats d'inversió, si és d'aquí millor; si és de fora, benvinguda.

Si abans marxàvem a fer les amèriques i s'esperava el retorn per poder activar l'economia, ara hem d'anar on hi ha possibilitat de negocis i així s'entén que l'Ajuntament de Vilanova es personi en l'edició del Mobile World Congress de Barcelona a intentar vendre el territori i alguns equipaments propis per veure si atrau alguns dels actors d'aquest congrés. Ara, quan ha passat el congrés, es parla de l' interès d'alguns industrials i distribuïdors, asiàtics fonamentalment; veurem si l' interès és concreta i acabem tenint a Vilanova grans comercials de telefonia mòbil i tot el que va lligat a aquesta canviant tecnologia punta.

Està bé, i també estaria bé que mancomunadament se cerquessin possibilitats més properes i jugar amb aquells elements diferenciadors sobre altres territoris a l'hora de situar-se i competir. Tots els fronts són vàlids si el resultat és el de disminuir la taxa de l'atur i generar noves riqueses que després puguem distribuir equitativament.

Però fem-ho amb els peus ben afermats al terra i no fem volar gaires coloms.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.