Economia

Agricultura

La crisi d'una entitat emblemàtica

Multiplicar o morir

La cooperativa de l'Aldea serà rendible si dobla la producció; si no, haurà de presentar el concurs de creditors

La junta rectora posarà els càrrecs a disposició en l'assemblea general de finals de mes

Tres mesos després del bloqueig dels comptes de la secció de crèdit de la cooperativa agrícola de l'Aldea, el neguit i la incertesa continuen entre els socis. Aquesta hauria de ser una setmana decisiva per als més de 300 impositors que encara tenen el seu capital atrapat (uns 4,7 milions d'euros en total) i per decidir el futur de la cooperativa. I és que si just abans de Nadal es van desbloquejar parcialment els comptes a la vista, la segona data fixada era el 15 de març, quan s'havien de retornar la totalitat dels dipòsits a la vista i el 50% dels estalvis a termini, els que més preocupen els veïns de l'Aldea.

Però el retorn dels estalvis està vinculat directament a la viabilitat de la cooperativa, i si no es duplica la producció d'horta, aquesta cooperativa no podrà tirar endavant. “El pla de viabilitat ens planteja quatre opcions, nosaltres les presentarem als socis i seran ells els qui decidiran què cal fer”, ha explicat el president de la cooperativa de l'Aldea, Fernando Falcó.

El pitjor dels escenaris possibles és el concurs de creditors, una opció que la cooperativa va assegurar que descartava, tot i que a principi de desembre va presentar el preconcurs per la seua insolvència. Actualment, la cooperativa gestiona directament una superfície de 50 hectàrees de conreu d'horta i els socis (petits productors) en tenen unes 20 hectàrees. “Necessitem un bon gerent que convenci els socis i que aquests rebin un bon preu per la producció”, ha dit Falcó, que confia poder ampliar en unes 80 hectàrees la superfície de conreu. En aquest sentit, a final de mes es convocarà una assemblea general en què s'exposarà el pla als socis i la junta rectora posarà els càrrecs a disposició. Avui, el president de la cooperativa es reunirà amb l'alcalde de l'Aldea, Dani Andreu, i amb el portaveu de la plataforma d'afectats de la secció de crèdit, Ramon Carles, per explicar-los el pla. “S'han d'ensenyar els números als pagesos i ells seran els qui diran si volen que la cooperativa sigui potent o no, no podem forçar ningú”, ha manifestat Andreu. Els afectats pel bloqueig de comptes no se sorprenen per la necessitat d'ampliar la producció, però ho veuen complicat després del col·lapse que ha tingut l'entitat. “Amb l'edat dels productors i el volum d'horta que conreen, era evident que caldria un increment”, ha assenyalat Carles. I més crític es mostra Jordi Gas, portaveu d'un altre grup de socis: “En la situació d'alarma que s'ha creat, serà difícil que més pagesos porten la seua producció a la cooperativa.” Gas continua la recollida de firmes per forçar una assemblea extraordinària i evitar que finalment s'opte pel concurs de creditors.

Dijous que ve, la plataforma d'afectats ha estat convocada pel Departament d'Economia a una reunió a Barcelona. “Hem tingut molta paciència, però esperem que aquesta setmana ens concreten el calendari definitiu per recuperar els estalvis”, ha apuntat Carles. El mateix dijous al vespre o divendres, la plataforma convocarà una assemblea de socis per explicar-los el contingut de la reunió.

Actualment continuen bloquejats uns 4,7 milions d'euros a la secció de crèdit de la cooperativa de l'Aldea, i bona part d'aquests fons continuaran així encara que la cooperativa mantingui l'activitat. Segons els redactors del pla de viabilitat, passaran uns cinc anys abans no es recuperin tots els comptes.

80
hectàrees
de conreu d'horta necessita la cooperativa agrícola de l'Aldea (ara en té unes 70) per ampliar la seua producció, continuar, així, l'activitat i evitar haver de presentar concurs de creditors


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.