Economia

Tallen els eixos d'entrada

A la carretera N-II una concentració d'UGT i CCOO va fer tallar unes hores del matí la frontera al Pertús i es va dirigir a Figueres a marxa lenta

Els bombers van tallar dues hores l'AP-7 en tots dos sentits

Els eixos d'entrada nord a l'Empordà ahir també van estar en el punt de mira de les mobilitzacions convocades amb motiu de la vaga general. A partir de les deu del matí, una primera concentració d'una seixantena de manifestants representants de la UGT i CCOO van prendre posició a les antigues instal·lacions frontereres del Pertús i van impossibilitar l'entrada i la sortida del país per l'N-II. En el sentit nord, l'horari matiner de la concentració va facilitar que la cua de cotxes no s'allargués exageradament. En l'altre sentit, en canvi, el tall de la frontera ràpidament va deixar atrapats una caravana de cotxes i motos procedents de la Catalunya del Nord, que van anar entenent que no havien triat el millor dia per anar a fer les compres a la Jonquera. Els més inquiets d'aquests automobilistes es van apropar als manifestants per posar-se al dia, i alguns nord-catalans que tenien el català més rovellat van aprofitar l'estona per aprendre el sentit de la paraula retallades que intentaven desxifrar en les banderoles que els impedien el pas.

La protesta es va fer amb total normalitat i sense incidents. A les onze del matí, després d'obertures i tancaments intermitents del pas, en què els manifestants aprofitaven per distribuir fulls d'informació sobre la vaga general, una negociació distesa entre els representants sindicals i els agents dels Mossos d'Esquadra desplaçats a la zona va fer que la situació evolucionés. Els manifestants van decidir obrir el pas de la frontera i traslladar-se cap a Figueres. La poca estona que els manifestants van dedicar a repartir-se en una vintena de cotxes va permetre que la cua que s'havia anat formant a al banda de la frontera es dissolgués ràpidament. Els automobilistes que no van ser a temps d'aprofitar aquell moment de treva i que volien continuar cap a Figueres van haver de tenir més paciència. Els manifestants que anaven a la capital de l'Empordà ho van fer per la carretera N-II en una vintena de cotxes a pas lent, escortats al principi i al final del seguici pels motoristes dels Mossos d'Esquadra. Una llarga corrua de cotxes circulant al ralentí es va anar formant a l'N-II on, per cert, tots els conductors van poder comprovar que les prostitutes que treballen a l'N-II no s'havien adherit a la vaga. Un cop a Figueres, els manifestants es van aplegar a la rambla per fer una concentració de cap a tres-centes persones que va recórrer el centre de la ciutat abans de reunir-se a davant de l'ajuntament, on es van afegir altres col·lectius, entre els quals els mestres de l'escola Salvador Dalí. L'alcalde, Santi Vila, va rebre una delegació de representants dels sindicats.

Mentrestant, però, els problemes de trànsit encara no s'havien resolt a la frontera: pel camí cap a Figueres, el comboi lent dels manifestants s'havia creuat amb vehicles de bombers que anaven cap a la Jonquera i no es tractava de cap incendi sinó de la segona acció del matí que estava destinada a tallar els accessos del país, aquesta vegada, a l'autopista. A les onze del matí, una cinquantena de membres dels Bombers de la Generalitat es va afegir a les protestes del 29-M ocupant l'AP-7 i tallant el trànsit en els dos sentits, a alguns centenars de metres de l'antiga plataforma de controls fronterers. Durant unes dues hores, turismes i camions van haver de ser de ser desviats cap a l'N-II per poder continuar. Poc abans de la una, es va tornar a obrir la via en tots dos sentits. A la tarda, els bombers van tornar a tallar una estona el pas en aquell mateix sector.

Cues de cotxes.
Els passos fronterers tant a la carretera com a l'autopista van ser ocupats durant unes hores pels manifestants, que van impedir el trànsit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.