Economia

hisenda municipal

Blanes aprova el pla d'ajust per rebre el crèdit de catorze milions d'euros

El govern local del PSC té el suport de CiU i del PP

ICV-EUiA s'hi oposa perquè és “un cop d'estat a l'Ajuntament”

El ple es fa amb protestes diverses

L'Ajuntament de Blanes va superar dimecres el tràmit per poder beneficiar-se dels crèdits del govern espanyol per pagar els catorze milions de factures pendents: l'aprovació del pla de sanejament. “No és el pla del govern; és el necessari per sortir del pou on som: posar esglaons ferms per sortir-nos-en”, va exemplificar Josep Marigó (PSC), alcalde de Blanes.

El PSC, que governa en minoria, va rebre el suport de CiU i del PP. Els primers van votar “sí” al pla d'ajust “per responsabilitat”, segons paraules de la regidora convergent Pilar Planella. “Encara que ens lligui de mans i peus fins al 2016, és l'única manera de pagar els deutes que tenim”, hi va afegir. El Partit Popular va donar suport al pla, perquè tal com va explicar el seu portaveu, Salvador Tordera, “és una eina per afavorir l'economia”. Tordera va lamentar el retard en l'aprovació del pressupost municipal, que en principi s'havia de votar en el mateix ple de dimecres passat, però que es va ajornar sine die. “El pressupost sembla que no s'acaba de coure”, va lamentar.

El pla d'ajust de Blanes va rebre el rebuig del grup municipal d'ICV-EUiA. El seu portaveu, Joan Salmerón, va ser contundent: amb el pla d'ajust “es farà un cop d'estat a l'Ajuntament; s'han acabat els ajuntaments”. Va argumentar el vot contrari “perquè ara toca alguna cosa més”, i va assegurar que eren “conscients que s'han de fer coses, però d'aquesta manera no”.

El contingut del pla encara no ha transcendit –els partits el van conèixer una estona abans de la votació–, però les línies mestres són les que l'alcalde ja va anunciar en la presentació de la proposta d'avantprojecte de pressupost: reducció de la despesa de personal amb menys hores extres, trasllat del personal d'hisenda al Consell Comarcal de la Selva, reducció de la jornada i no-substitució de baixes i vacances. Pel que fa als serveis, reducció d'imports de contractes i l'eliminació d'altres.

Protestes i tensió

El ple es va desenvolupar en un clima de protestes que es va arribar a traslladar a la sala de plens, on l'alcalde va amenaçar diverses vegades de suspendre la sessió si es mantenien els crits i les xiulades.

Marigó també va haver de cridar l'atenció a diversos assistents al ple, amenaçant-los d'expulsar-los de la sala.

Tossa també l'aprova, però CiU impugna el ple

L'Ajuntament de Tossa de Mar va aprovar dimecres el seu pla d'ajust per poder accedir al crèdit d'1,9 milions d'euros. El pla va rebre els vots a favor del govern (TU-PSC) i els vots en contra de l'oposició (CiU). Una absència va fer que la votació quedés en un empat a sis vots. L'alcaldessa, fent ús del vot de qualitat, va desempatar. “Es tracta d'un pla redactat pels tècnics municipals d'acord amb les dades de què disposen i seguint els criteris marcats pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques”, van apuntar des del govern. Però més enllà del pla, que tots els partits veuen amb bons ulls, la batalla política es va produir per la forma. CiU va presentar un recurs de reposició per impugnar la sessió, perquè “quan l'alcaldessa va convocar el ple no hi havia tota la informació”, va assegurar la portaveu de CiU, Imma Colom. Colom va denunciar que no havien tingut accés als números fins la nit abans “i a sobre estaven per acabar”. El govern local va acusar CiU d'“oposar-se a pagar 1,9 milions d'euros de factures pendents”. Breda també va aprovar ahir el seu pla d'ajust, per aconseguir un crèdit de 311.000 euros. I també enmig d'una polèmica similar. El grup d'ERC va denunciar “la incompetència de l'equip de govern per no preveure amb suficient antelació la redacció d'aquest pla d'ajust”. ERC hi va votar en contra. El pla es va aprovar gràcies als vots de CiU i Tots per Breda. Bred@XXI es va abstenir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.