Dauro, un dels millors olis de l'Estat espanyol
Prové de Torroella de Fluvià i ha rebut un premi del Ministeri d'Agricultura
El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha premiat l'oli Dauro, de l'empresa Bodegas Roda SL de Torroella de Fluvià, com el millor oli d'oliva extra afruitat madur de producció convencional de la campanya 2011 i 2012. Segons el ministeri, l'oli Dauro és un oli d'oliva afruitat d'intensitat alta, “amb barreja de notes verdes i madures”. Destaquen “la poma i l'ametlla, totes dues madures, i l'herba i l'ametlló amb intensitat lleugera com a notes verdes”. En boca és d'entrada “molt dolç”, no amarga, pica lleugerament i és molt ametllat. “Tot el conjunt és molt equilibrat”, diu.
En aquesta edició, el ministeri també ha guardonat l'oli Hacienda Queiles de Tudela, que ha rebut el premi Alimentos de España al millor oli d'oliva verge extra; l'oli Almazara de Muela, de Priego de Córdoba, en la categoria d'oli afruitat verd amarg, i finalment l'oli de Nuestra Señora de los Remedios de Jimena, de Jaén.
L'oli Dauro prové exclusivament d'una finca situada a Torroella de Fluvià que té unes 110 hectàrees dedicades al cultiu de l'olivera de les varietats arbequina, de fulla blanca i koroneiki.
El 2010 l'oli Dauro es venia a 55 països de tot el món i l'exportació representa per a Roda més de la meitat de les seves vendes. La producció de Dauro varia poc d'un any a l'altre. El 2010 va ser d'entre les 120.000 i les 130.000 ampolles l'any i, segons els representants de l'empresa, “mai es barregen els olis de diferents anys”.