Economia

El BCE manté el tipus d'interès a l'1%

Mario Draghi destaca els progressos per reduir els desequilibris fiscals a la zona euro i anima els governs a fer reformes més ambicioses

Anima l'Estat espanyol a perseverar en la consolidació fiscal per sortir de la crisi

  • El president del BCE, Mario Draghi, aquest dijous a Barcelona ORIOL CAMPUZANO / ACN.
  • Video: Sota vigilància total

El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit mantenir els tipus d'interès en el seu mínim històric de l'1% davant el feble creixement econòmic de la zona euro. Així ho ha comunicat el regulador europeu, que aquest dijous celebra seva reunió mensual a Barcelona. El BCE ha informat des de Frankfurt que també manté la facilitat marginal de crèdit, per la qual presta diners als bancs durant un dia a l'1,75%, i la facilitat de dipòsit, per la qual remunera els diners al 0,25%.

L'organisme monetari europeu ha complert així amb les previsions dels analistes, que no esperaven canvis en la política monetària de la institució a la reunió d'aquest mes de maig. Alguns experts també auguren que l'economia de l'Eurozona encara es deteriorarà més i que això crearà més pressions en els mercats de deute sobirà, cosa que podria portar el BCE a baixar els tipus d'interès aquest any.

En la roda de premsa posterior a la trobada, el president del BCE, Mario Draghi, ha pronosticat que la inflació de la zona euro es mantindrà per damunt de l'objectiu del 2% durant la resta de l'any com a conseqüència de l'impacte dels preus de l'energia i les pujades d'impostos indirectes. No serà fins a principis de 2013 que els preus “cauran per sota del 2%”, ha afegit.

L'economista italià ha explicat que l'orientació de la política monetària del BCE ha de centrar-se a la zona euro i que el seu objectiu prioritari és mantenir l'estabilitat de preus a mitjà termini.

“Aquesta és la millor contribució de la política monetària per fomentar el creixement i la creació de llocs de treball a la zona euro”, ha assenyalat.

Emplaça els governs a reduir els desequilibris fiscals

En qualsevol cas, ha subratllat que afrontar els desajustaments fiscals entre els diferents països de l'euro és responsabilitat dels governs nacionals. Segons ell, són aquests quin han d'adoptar polítiques “determinants” per corregir desequilibris i vulnerabilitats importants en els àmbits pressupostari, financer i estructura.

Draghi ha destacat els “progressos” que ha fet la zona euro en aquest sentit, però al mateix temps ha advertit que “alguns governs han de ser més ambiciosos” a l'hora d'impulsar reformes que garanteixin la seva estabilitat i competitivitat.

“Garantir el sanejament de les finances públiques, l'estabilitat financera i la competitivitat en tots els països de la zona euro redunda en l'interès comú”, ha insistit.

El president del banc central ha reconegut que l'Estat espanyol “està fent molts esforços en reformes en un temps molt breu” i l'ha animat a perseverar en la consolidació fiscal per sortir de la crisi.

Pel que fa a les injeccions de liquiditat del BCE en el sistema financer, Draghi ha assenyalat que cal temps per veure com aquests diners es propaguen a l'economia real i al crèdit, però ha assegurat que sense aquestes mesures la situació “hauria estat molt pitjor”.

El responsable monetari europeu també ha defensat que es poden combinar ajustaments amb mesures d'impuls de l'economia perquè “no hi ha contradicció entre creixement econòmic i consolidació fiscal, ja que una de les bases és l'estabilitat pressupostària”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.