Invertir a França en temps de crisi

Des de fa dos anys funciona a Rungis, prop de París, un centre de negocis exclusiu per a empreses de l'Estat. Aqualife, de Premià, ja hi és

«A un francès és difícil vendre-li alguna cosa des de fora del país. Sempre es pensarà que tindrà problemes perquè el servei tècnic està a fora o perquè no tindrà una oficina física a la qual recórrer.» Ho explica, des de l'experiència pròpia, Gabriel Bollet, director comercial d'Aqualife a França. L'empresa té la seva seu i l'equip professional i tècnic a Premià de Dalt, i està especialitzada en sistemes de nebulització per a distribuïdors de productes peribles (normalment grans superfícies), fonamentalment el peix, la carn i la fruita i verdura. Ells fabriquen i venen sistemes d'humidificació per a vitrines d'exposició que mantenen el producte fresc a través de fins núvols d'aigua pura aplicada a molt baixa temperatura sobre els aliments. «Estem al centre de negocis de Val de Marne des de l'abril del 2008 i durant aquest temps ja hem fet més d'un centenar d'instal·lacions al país», explica Bollet. «Quan treballava des de Barcelona per al mercat francès, en sis mesos no em va arribar a trucar ningú», recorda.

El Centre de Negocis SILIC, situat a la ciutat de Rungis (on hi ha un dels majors mercats de majoristes del món) i promogut per l'Agència de Desenvolupament de París-Val de Marne i la Cambra de Comerç Espanyola, està destinat especialment a ser la seu de les empreses de fora de l'Estat francès que volen disposar d'un espai físic des d'on realitzar els seus negocis amb el país, ja sigui de manera estable, com és el cas d'Aqualife, com de manera puntual, amb contactes concrets. Aquest darrer és el cas de Gas Natural, que també treballa a les instal·lacions i hi celebra, cada any, la seva reunió de comercials.

«Al centre de negocis facilitem a les empreses espanyoles, en primer lloc, una domiciliació, la qual cosa els permet registrar-se i facilita la seva implantació», explica Joël Gayssot, director general de l'Agència de Desenvolupament de Val de Marne.

Un despatx de 13 m², suficient perquè hi treballi una persona, suposa un cost mensual en concepte de lloguer de 850 euros, però amb el preu també hi van inclosos altres serveis afegits.

Segons explica Gayssot, al complex de negocis de Val de Marne, on hi ha aquest centre específic, hi ha instal·lades unes 400 empreses (Mattel, Danone o Nestlé, entre elles), de les quals, prop del 30% són estrangeres.

Ajudes fiscals a l'R+D

Un dels objectius de l'Agència Francesa per a les Inversions Estrangeres (AFFI), explica el seu director general, l'ambaixador David Appia, és atraure fins al país centres de decisió i seus de companyies així com també centres de recerca i desenvolupament (R+D). En aquest sentit, el país beneficia amb importants incentius fiscals les empreses que instal·lin els seus centres d'investigació amb descomptes que són de, com a mínim, el 30% de la inversió que s'hi faci (i de fins al 60% en cas que la inversió es faci a través d'un organisme públic), i que, fins i tot, es repeteixen durant exercicis consecutius. Tot i que la crisi econòmica farà alentir el ritme d'implantació d'alguns projectes, segons reconeixia David Appia, és cert que hi ha sectors on l'activitat es manté o creix, com la indústria verda o els transports sostenibles.

El mercat de Rungis

El territori de Val de Marne està especialitzat, industrialment, en cinc sectors ben diversos: l'agroalimentari, la salut, la imatge, el sector de les ecoactivitats i les finances. En el primer cas, destaca especialment, i per sobre de tots, el mercat de Rungis, el mercat de productes frescos més gran del món. No en va, hi estan instal·lades més de 1.200 empreses de sectors tant diversos com les fruites i els llegums, productes lactis, carn i productes de la mar, horticultura i decoració. La seva xifra de negoci, en l'exercici del 2007, va ser de 7.591 milions d'euros, dels quals, 5.396 milions van representar el negoci de les empreses majoristes.

Només el sector agroalimentari a la regió (hi ha més de 4.000 empreses) genera 41.000 llocs de treball. Danone, Lactalis, Lavazza, Nestlé Waters i Pernod, entre d'altres, hi estan implantades.

Ebro Puleva hi fa pasta

El gran grup alimentari espanyol Ebro Puleva és una altra de les companyies que també hi fa negoci, a França, però ha arribat de manera diferent. La companyia va adquirir la marca local Panzani, tots els seus centres de treball, les fàbriques (a Nanterre i a Marsella) i treballadors (uns 450) i va aconseguir, de cop, una quota de mercat en pastes del 40% arreu de França. A més, aquesta forta posició ha convertit Ebro Puleva en el segon grup mundial en la producció de pasta, després de la italiana Barilla.

«França és un mercat molt semblant a l'espanyol i no vam tenir cap tipus de dificultat per adaptar-nos-hi, perquè nosaltres som socis capitalistes que han integrat Panzani al seu negoci de pasta», explica des de Nanterre Manuel González de Luna, responsable de relacions amb els inversors del grup espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.