La DOP Costers del Segre preveu una verema similar a l'any passat en producció però de major qualitat
Les pluges d'aquesta primavera han aportat recursos hídrics suficients als ceps fent que la floració i el quallat del raïm hagi estat «perfecte» circumstància que no va succeir l'any passat per l'efecte de les pluges caigudes més tard, a l'estiu, quan ja floria el cep. Aquest fet va reduir molt la producció de certes varietats com ara el merlot o la garnatxa mentre, per contra, hi va haver una gran collita de cabernet sauvignon, ha explicat un dels productors de la DOP Costers del Segre, Tomàs Cusiné.
Enguany però, s'espera una collita més «regular» en totes les varietats de la DOP Costers del Segre, a diferència de la collita del 2008. Així per aquesta verema, la producció en algunes zones de la DOP s'espera que sigui superior que en la passada mentre en altres similar o fins i tot una mica inferior que l'any passat, en alguna varietat, segons Costers del Segre.
Les previsions també indiquen que la verema a la DOP Costers del Segre començarà com és habitual, fins i tot una mica abans, que en els darrers anys tot i que l'inici variarà en funció d'on es trobi la zona de producció ja que la DOP Costers del Segre agrupa productors de diferents llocs de la demarcació de Lleida. Així, Cusiné, en les seves finques del Vilosell (Garrigues) preveu començar als voltants del 10 de setembre quant l'habitual és fer-ho entre el 15 i el 20. En altres zones, com al Segrià la verema començarà abans com ja és habitual, a l'agost. Cal recordar que a diferència d'anys anteriors la verema del 2008 va començar més aviat de l'habitual després de les abundants pluges de la primavera i estiu.
Tot i això, Cusiné afirma que encara s'haurà d'esperar com evolucionen els ceps durant l'estiu i veure quina és la climatologia que hi haurà durant aquest període perquè es compleixin aquestes previsions. Els viticultors de la DOP Costers del Segre confien que plogui entre els mesos juny i juliol per acabar tenint una collit «més que bona».
La producció a la DOP Costers del Segre va ser de 77.839 hl la campanya 2008-2009, mentre la 2007-2008, la producció va ser de 118.724 hl, xifra que ja s'aproxima més a la mitjana dels darrers anys de la denominació d'origen. També va ser inferior a altres anys la producció de vi envasat. Al 2008, la DOP Costers del Segre va embotellar uns 5,1 milions de litres mentre al 2007, la quantitat havia estat de més de 6,1 milions.
Actualment, Costers del Segre compta amb unes 4.800 hectàrees de producció repartides per diferents subzones de la demarcació de Lleida - Artesa Segre, Urgell, Raïmat, Segrià, Pallars Jussà, vall del Riu Corb i Garrigues- i amb 33 cellers, dels quals 24 també embotellen. La majoria de la producció de la DOP es ven a Catalunya, un 87%, i només un 4,6%, a l'estat espanyol, majoritàriament a València i Madrid. La resta es destina a l'exterior, sobretot a països nòrdics i als Estats Units.
Coincidint amb un any en què no s'espera una elevada producció a Costers del Segre, els viticultors també s'hauran d'enfrontar amb la «poca voluntat de compra» per part de les bodegues per la crisi actual i davant la caiguda de vendes de vi i cava. Algunes bodegues i empreses embotelladores ja han alertat que enguany compraran menys raïm. Per Cusiné en un any de collita «mitja-bona», i «més que bona» en altres zones productores «es podrien quedar raïms sense collir» però el que sí està clar, ha alertat, «que els preus seran complicats». A aquest context s'hi afegeix l'anunci del Consell Regulador del Cava de cobrar una nova quota als viticultors sobre la superfície inscrita de vinya, una mesura que afirmen que no ha estat consensuada amb el sector.