Empreses

Salicru introdueix la seva tecnologia d'eficiència als EUA

Ha trobat socis que li oferiran infraestructura i logística per distribuir la seva tecnologia de SAI i d'estalvi en enllumenat públic.Vol que el un 80% del seu negoci es generi arreu del món

A Abu Dhabi desenvolupa
un projecte d'eficiència de 32 milions d'euros

Salicru, l'empresa de referència en electrònica de potència, cobreix una etapa nova en la seva ja llarga trajectòria d'internacionalització amb el seu desembarcament als EUA on, amb socis locals, dotarà els mercats de Sistemes d'Alimentació Ininterrumpida (SAI) i estabilitzadors-reductors de flux lluminós.

Com explica el director general de l'empresa, Eduard Salicrú, “en el cas dels SAI, ens hem associat amb una empresa de Chicago i acabem de superar la certificació tècnica del producte per poder començar l'activitat en el mercat”. Pel que fa a la tecnologia d'eficiència energètica, és previst que Salicru comenci a comercialitzar els estabilitzadors-reductors de flux Iluest l'any vinent, també amb un partner local, que ofereix les infraestructures i la logística a canvi del saber fer de Salicru. Com comenta Eduard Salicrú, “el nostre objectiu és assolir en tres anys el mateix negoci que ara facturem a l'Estat espanyol”, que l'any passat va assolir els 20 milions d'euros, d'un negoci total de 39,7 milions d'euros.

OPORTUNITAT A TURQUIA.

La singladura pel mercat global no s'atura aquí, i hi ha dipositades grans oportunitats de negoci a un estat com Turquia, on en aquests moments està sotmetent a una prova pilot les noves sèries d'estabilitzadors-reductors de flux lluminós Iluest+CR i Iluest+MT amb la companyia estatal d'electricitat, amb l'objectiu que es puguin estendre a tot l'enllumenat públic d'aquest estat europeu. La implantació d'aquesta tecnologia, que a Salicru van introduir fa quinze anys, permet assolir un estalvi del 40% en la factura elèctrica, i la inversió es pot amortitzar en un període de dos o tres anys. En els últims anys, l'empresa amb seu a Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental) ha pogut estendre els seus estabilitzadors-reductors de flux lluminós en l'enllumenat d'estats com el Marroc, Abu Dhabi i Tunísia, on justament ara s'ha restablert el projecte, aturat pel canvi polític sofert pel país. En el cas de l'emirat àrab, la primera part del projecte va tenir un pressupost d'11,11 milions d'euros, i ara s'està de cara a la segona fase del projecte.

Altres mercats que han adoptat les diverses generacions d'Iluest són la Xina, França i Polònia, entre d'altres. Com diu Eduard Salicrú, “en aquests moments estem més per ampliar les fronteres del nostre mercat que per diversificar producte. La nostra intenció és arribar a un 80% d'exportació.” Salicru, que es va començar a projectar internacionalment el 1978, és present a 40 països.

En el cas del mercat espanyol, on s'han instal·lat en quinze anys més de 15.000 estabilitzadors-reductors de flux per a l'enllumenat públic, el potencial d'estalvi anual és de 558.000 Mwh, cosa que es tradueix en una reducció d'emissions de CO2 de 130.000 tones i 50 milions d'euros menys de despesa en energia.

En el cas del nostre mercat, en què diverses iniciatives volen impulsar l'eficiència als nostres municipis, a Salicru, tot i que esperen que aquest mercat pot progressar amb l'eclosió de les empreses de serveis energètics (ESE), preveuen, com explica Eduard Salicrú, que el gros de les vendes es materialitzi a fora. L'estratègia de la gamma Iluest és, com diu, “anar a cercar els mercats on el preu de l'electricitat és més alt, perquè és on es poden aconseguir millors retorns de la inversió”.

La gamma Iluest, tot i que fa quinze anys que és al mercat, s'ha imposat com a eina per estalviar llum durant els últims cinc, “en què a la necessitat d'estalviar que imposa la crisi s'ha sumat a l'augment de conscienciació que cal reduir la intensitat energètica”.

Una de les preocupacions principals de l'empresa, que més que un simple fabricant es pot considerar una enginyeria d'electrònica de potència, és la contínua millora tecnològica: l'any passat va invertir en R+D+I 1,9 milions d'euros. Cada any hi dedica una mitjana del 4% al 5% de la seva facturació. La seva vocació d'enginyeria es reflecteix en els 7,7 milions d'euros que va facturar l'any passat en l'oferta de serveis a l'empresa. Com diu el director general de l'empresa, “ens agrada fer el vestit a mida perquè això suposa estar més a la vora del client i també fidelitzar-lo.”

En el negoci de Salicru, la fracció més important continua sent la de SAI, amb un 53%, seguit dels estabilitzadors-reductors de flux lluminós (22%); estabilitzadors de tensió (8,5%); sistemes DC (11%) i inversors fotovoltaics i microturbines de cogeneració (5,5%).

A Salicru disposen de catorze delegacions arreu de l'Estat, i amb vuit filials als mercats globals: França, Portugal, Hongria, el Regne Unit, la Xina, Singapur, Mèxic i el Marroc.

L'empresa va començar com un taller de Sant Celoni que fabricava transformadors i reguladors de tensió. El 1973 va presentar el primer SAI. El 1984 va obrir la planta de Santa Maria de Palautordera, de 15.000 m². Disposa de planta a la Xina. Dels seus centres en surten cada any més de 60.000 equips.
Facturació
39,7 M€
Treballadors
215
Any de fundació
1965

Projectes de tota mena

L'empresa treballa amb mercats variats, com informàtic, industrial i elèctric, il·luminació i companyies de subministrament, organismes públics, telecomunicacions, ecoeficiència i renovables.... Entre els projectes emblemàtics hi ha la il·luminació d'accés a la muralla xinesa; la protecció elèctrica del palau presidencial d'Algèria; la il·luminació de les torres Mega de l'aeroport de Barcelona; l'alimentació del control d'equips de motors a la planta Airbus a Alemanya o la protecció del senyal de vídeo de les retransmissions de futbol de la lliga espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.