Economia

Empresa

Som Energia invertirà 3,5 milions en nous projectes

La cooperativa treballa ja amb dos mètodes de finançament directe per part dels socis

Impulsa una planta de biogàs a Torregrossa, que serà la primera planta de propietat ciutadana de l'Estat

La cooperativa Som Energia, ubicada al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, va anunciar ahir la inversió de 3,5 milions d'euros en projectes d'energia renovables durant els propers 12 mesos. Entre aquests projectes, destaca el d'una planta de biogàs en una granja de purins de Torregrossa (Pla d'Urgell), que serà la primera planta de propietat ciutadana de l'Estat espanyol. La planta, en la qual s'hi invertiran 2,2 milions d'euros i que es preveu que entri en funcionament a finals d'aquest any o principis del vinent, tindrà una producció anual de 3.800 MW/h, que és l'equivalent al consum mitjà de 1.100 famílies a l'any. Aquesta projecte compta, a més, amb una subvenció de l'ICAEN de 200.000 euros. Aquesta planta tractarà un total de 18.652 Tm/any de purí procedent de la granja i 8.300 Tm/any de residus orgànics procedents de la indústria alimentària i subministrats per un gestor autoritzat.

A banda d'aquest projecte, Som Energia treballa amb uns projectes fotovoltaics, entre els quals hi ha tres teulades solars de 58 kW a Riudarenes, en col·laboració amb l'empresa gironina Mateu Niera. Es tracta de les teulades a edificis municipals: al camp de futbol, en una nau de la brigada municipal i en un centre de recuperació de residus. A Riudarenes, els projectes suposen una inversió de 197.000 euros i la producció de 86.000 Kw/h per any que suposa el consum mitjà de 25 famílies l'any. La resta de projectes fotovoltaics són també a Lleida –una instal·lació fotovoltaica amb una producció anual prevista de 140 MW/h, equivalent a un consum elèctric mitjà de 40 famílies– i a Manlleu, amb dues cobertes fotovoltaiques també sobre equipaments municipals de 100 kW i 90 kW, en col·laboració amb l'empresa TFM; i un projecte de coberta sobre un equipament municipal a Torrefarrera, de 100 kW.

LA XIFRA

2.845
persones
són sòcies ja de Som Energia. La majoria, residents a Catalunya, però també, a la resta de l'Estat.

Modes de finançament

El president del consell rector de Som Energia i el vicepresident, Marc Roselló i Gijsbert Huijink, respectivament van explicar que el finançament dels projectes està previst fer-lo a través dels socis i que es pugui cobrir el 100% de la demanda dels socis amb projectes propietat de la cooperativa. Cada soci hauria d'invertir entre 2.000 i 5.000 euros perquè s'arribés a produir el consum mitjà d'una família (3.500 kWh). Es pot invertir a través d'una participació voluntària al capital social –ja hi han optat 238 socis– i que requereix una aportació d'entre 100 i 25.000 euros. Es preveu uns interessos del 3,5% fix –amb revisió anual per decisió de l'assemblea– i recuperar els diners amb tres mesos de preavís. També es pot invertir a través de títols participatius a 10 anys. L'aportació va de 1.000 als 100.000 euros, la liquidació dels títols es fa al final de deu anys, amb un interès del 5% fix i un pagament dels interessos anual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.