ENERGIA
La vall de Camprodon, autosuficient
Els boscos de la comarca cobririen el 100 % de la demanda de bioenergia
Un estudi d'avaluació de disponibilitat de biomassa forestal a la vall de Camprodon conclou que el territori disposa de prou biomassa forestal per cobrir el 100% de la demanda de tots els sectors interessats a implementar la bioenergia. Així ho ha explicat la presidenta de la Mancomunitat Intermunicipal de la Vall de Camprodon, Ester Noguer, que ha destacat que aquest és un “camí a seguir” per les administracions públiques del territori perquè “és una manera d'estalviar bastants costos als equipaments municipals i, malgrat que la instal·lació d'una planta de biomassa és cara, la inversió s'amortitza molt ràpidament”.
De l'estudi –que abasta els municipis de Camprodon, Llanars, Molló, Sant Pau de Segúries, Setcases i Vilallonga de Ter, i que ha elaborat l'empresa GIR Enginyeria Agroambiental – se'n desprèn que a la vall de Camprodon es podria cobrir la totalitat dels equipaments públics que volguessin produir energia amb biomassa i el 50% dels allotjaments turístics que implantessin aquestes instal·lacions, segons Noguer.
El municipi de Llanars és el primer poble del Ripollès que ha posat en marxa una xarxa de calor, amb una caldera de biomassa de 133 kW de potència que, a través d'una xarxa de distribució, escalfa tres equipaments municipals que són l'escola, l'Ajuntament i la cooperativa. Amb la posada en marxa de la caldera, Llanars ha passat de pagar tretze euros per kW/hora a tres. Amb tot, però, la xifra encara disminuirà més quan s'utilitzi estella provinent dels boscos propietat del municipi. A més, Noguer ha afirmat que ja hi ha alguna casa de turisme rural de la zona i altres establiments que “comencen a treballar-hi”. L'estudi sobre la disponibilitat de la biomassa a la vall de Camprodon s'ha pogut fer gràcies a un ajut de la Generalitat. Es tractava de la quarta vegada que la mancomunitat presentava una sol·licitud per poder accedir a la redacció d'aquest estudi.