Economia

La cooperativa de l'Aldea podria ser liquidada per la falta de relleu a la junta

Cinc dels nou afectats que havien de substituir la junta actual es planten perquè no han aprovat els comptes

Critiquen la falta de suport del govern

La cooperativa agrícola de l'Aldea (Baix Ebre), en concurs de creditors des de la fallida de la seva secció de crèdit, fa gairebé set mesos, està cada cop més a prop de la liquidació. Cinc dels nou membres de l'equip d'afectats pel bloqueig dels comptes que havien de constituir la nova junta rectora de l'entitat han decidit fer-se enrere i renunciar a liderar el procés. Jordi Gas, el seu portaveu, va explicar ahir que no poden assumir aquesta responsabilitat per dos motius: “D'una banda, perquè encara no s'han aprovat ni auditat els comptes de l'any 2011 i, de l'altra, perquè no hem rebut el suport que havíem demanat a la Generalitat.” La junta rectora actual i l'administrador concursal s'havien compromès a aprovar els comptes abans de juliol. “Però això no s'ha complert”, va lamentar Jordi Gas.

“Fa set mesos que té lloc aquesta lluita; estem esgotats i no veiem la col·laboració de ningú”, va dir el portaveu dels afectats. Sobretot, retreuen al govern de la Generalitat la seva falta de suport. Tot i ser conscients que l'administració pública no pot ajudar directament empreses privades, critiquen que sí que hagin donat suport a reconduir el concurs de creditors d'estacions d'esquí del Pirineu i “que també hagin subvencionat el grup Godó” per a les seves edicions en català: “Tan privades són aquestes empreses com la cooperativa de l'Aldea.” Segons Gas, la Generalitat “té l'obligació moral” d'ajudar-los.

Davant de la renúncia d'aquests cinc membres, ara només queden dues possibilitats: que els altres quatre impositors intentin conformar una junta nova, que permeti salvar l'entitat, o bé que s'hagi de liquidar l'entitat, la qual cosa no es descarta. “Estem en una situació d'incertesa; nosaltres vam apostar per una continuïtat però no ens podem tirar a la piscina buida”, va apuntar el portaveu dels afectats.

A més, la situació de la secció de crèdit de la cooperativa “posa en perill el teixit cooperatiu de Catalunya, perquè pot tenir un efecte dominó”. Per això, segons Jordi Gas, el govern, “com a mínim, hauria de parlar”.

Els cinc membres de l'equip d'afectats argumenten que resulta impossible planificar una nova campanya productiva d'horta, ampliant el nombre de productors que hi aportin les seves collites, sense disposar d'un coixí econòmic d'un mínim d'un milió d'euros satisfer els pagaments dels productors i els proveïdors en general.

“Com hem de portar més gent que aporti la producció si no tenim res per pagar?”, es va preguntar Gas, que va reiterar que, sense cap suport econòmic, no poden garantir els pagaments als possibles nous productors. “La gent ha perdut la confiança en la cooperativa”, va concloure el portaveu de l'equip d'afectats.

LA FRASE

El cas de l'Aldea posa en perill el teixit cooperatiu català, perquè pot tenir un efecte dominó”
Jordi Gas
Portaveu dels afectats

Han de readmetre els empleats per un error en l'ERO

A tots els problemes pel bloqueig dels estalvis de la secció de crèdit de la cooperativa ara s'hi afegeix un altre: l'entitat va presentar fa prop d'un mes i mig un expedient de regulació d'ocupació que afectava 8 treballadors. La qüestió és que “es van equivocar” i, en lloc de presentar-lo al jutjat mercantil –que és on ho han de presentar les empreses en concurs de creditors–, ho van fer al Departament de Treball. I la resolució ha estat que han de readmetre els empleats (dos de l'agrobotiga, dos de la cooperativa, dos d'administració i dos treballadors del camp). “Ara s'han de readmetre aquests treballadors, en uns mesos de l'any en què no hi ha tanta feina”, es va lamentar Jordi Gas. “A més que hagin bloquejat els comptes, es fa mal fet i cada dia perdem diners”, hi va afegir. El portaveu dels afectats comença a prendre l'esperança: “Ho dono tot per perdut; si no rebem ajuda de fora, la cooperativa no es recuperarà”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

La 70a Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida s’apropa als 300 expositors

Lleida
economia

La Xina endarrereix l’edat de jubilació per primer cop des del 1978

barcelona
economia

Un 50% dels participants en els plans d’ocupació, troben feina en sis mesos

Barcelona

El Grup Refrica-Fritecno s’expandeix amb la compra de Frinco

FORNELLS DE LA SELVA
estats units

Els treballadors de Boeing als EUA van a la vaga, la primera en setze anys

barcelona
economia

L’economia catalana creix un 3 % gràcies a la demanda interna

barcelona
economia

El BCE abaixa els tipus un 0,25% per segona vegada aquest any

barcelona

La tercera edició de la iniciativa «Beu-te el museu» uneix dotze cellers i dotze museus

girona

Augment salarial i millors horaris pels 130 empleats d’Autobusos de Lleida

LLEIDA