Economia

tantxtant

Un decàleg… i alguna cosa més

Llegeixo amb interès que l'Oficina Antifrau de Catalunya promou una campanya anticorrupció que inclou la presentació de l'estudi Principis de transparència i prevenció de la corrupció per a les empreses, elaborat per la professora Silvina Bacigalupo per a Transparència Internacional. En essència, l'informe consisteix en un decàleg, a mig camí entre la recomanació de bones pràctiques (bon govern, codis ètics, canals de denúncia) i la més absoluta obvietat (complir les obligacions fiscals, no corrompre funcionaris estrangers). Sens dubte cal celebrar aquesta iniciativa, però també cal dir que no n'hi ha prou. Més encara: no és mitjançant el voluntarisme, el bonisme o els decàlegs de bones intencions que avançarem en el camí de la integritat empresarial.

Atès que parlem de conductes (individuals i organitzatives), els incentius són del tot imprescindibles. Cal promoure incentius positius, que reconeguin i premiïn els qui s'esforcen a millorar la transparència i prevenir la corrupció (per exemple, amb mesures de discriminació positiva en els processos de compra pública), i deixin en evidència aquells a qui la manera de fer negocis no preocupa en absolut. Addicionalment, cal subratllar que no estem davant d'una qüestió (o problema) exclusivament empresarial, sinó de tota la societat. I per tant, mentre els consumidors (és a dir: el conjunt de la ciutadania) no en siguin conscients i prenguin una actitud ferma i decidida (compres responsables, inversions socialment responsables), és difícil que les empreses canviïn significativament.

El repte és promoure les condicions que facin possible un teixit empresarial més transparent i amb un nivell mínim de corrupció. Però l'entorn el creem entre tots, i de poc servirà proclamar la necessitat d'empreses íntegres si no aconseguim que tots els actors remin en la mateixa direcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Laboral

Els treballadors de la planta de compostatge Secomsa, de Botarell, ajornen la vaga

Botarell
àFRICA

Descobreixen a Botswana el segon diamant més gran de la història

Barcelona
Estats Units

Les actes de la Fed suggereixen que al setembre podria rebaixar els tipus d’interès

Economia

CCOO manté la vaga al Port Olímpic coincidint amb la Copa

Barcelona
Comerç

La Xina investigarà els subsidis a les importacions de lactis europeus

Barcelona
ECONOMIA

La Paeria convocarà una cimera per impulsar la capitalitat hortofructícola de Lleida

Lleida
Economia

Bones perspectives de collita de la figa d’Alguaire gràcies a les altes temperatures

Alguaire
Economia

L’Ajuntament tanca sis parades dels antics ocellaires de la Rambla

Barcelona
unió europea

Brussel·les revisa a la baixa els aranzels als cotxes elèctrics xinesos

barcelona