opinió
25 anys de la patronal FOEG
La patronal gironina, la FOEG, va néixer ara fa 25 anys, fruit de la voluntat i l'empenta de l'empresariat de les comarques gironines, que l'ha fet créixer i l'ha vist consolidar-se al llarg d'aquest quart de segle. No cal dir que aquest 25è aniversari arriba en un moment d'especials dificultats per al món empresarial i de moltes incògnites de futur per a tothom en general. La commemoració, doncs, serà austera –com ha de ser–, però no renunciarà a aprofitar els diferents actes previstos per fer conèixer més la patronal al conjunt de la societat de les comarques de Girona. I, en clau interna, per enfortir encara més el nostre paper davant de tots els gremis i empreses associades, que representen una gran majoria del teixit empresarial gironí i que volen una patronal que els sigui útil i tingui capacitat d'influència. En aquest camí estem.
Des del seu naixement, la FOEG ha ajudat a crear cultura associativa i, avui, el nostre empresariat bàsic –petites i mitjanes empreses familiars– ja ha vist néixer una nova generació d'empresaris, que empenyen amb força per assegurar-se el futur. Aquests nous empresaris, joves, de nova fornada o continuadors de l'empresa familiar, entenem que cada vegada han de tenir més protagonisme a la FOEG. En el moment que passem, de problemes econòmics i financers, de falta d'expectatives per a molta gent, els empresaris hem de ser els primers a fer bé els deures. Però, al mateix temps, hem de saber exigir a les administracions públiques que compleixin amb la seva part, perquè segons quins reptes no els podem aconseguir sols. Aquesta és una de les missions essencials de la FOEG. Conscients com som de la força empresarial que representem –més de 40 gremis amb més de 22.000 empreses–, hem de ser capaços de fer sentir, amb força renovada, la veu de l'empresariat gironí per intentar aconseguir que els reptes d'ahir –molts dels quals encara continuen vigents avui, després de 25 anys– es materialitzin en un futur al més pròxim possible.
Fa dos anys, la FOEG ja els va fer explícits en forma de decàleg: l'execució de les infraestructures compromeses, la injecció de diner al mercat per facilitar el finançament a les empreses i a les famílies, un nou model del sistema fiscal i una reducció d'impostos, una reforma a fons del mercat laboral, una simplificació dels tràmits burocràtics, una reforma estructural del funcionament de l'administració local, autonòmica i estatal, un finançament just per a Catalunya, un sistema judicial eficaç que garanteixi la seguretat jurídica, la potenciació de la formació i una aposta decidida per l'educació i la cultura del treball i l'esforç, patrimoni de la nostra identitat.
Han passat dos anys –o 25– i la majoria d'aquests reptes encara no s'han superat. Al contrari, en alguns aspectes hem anat clarament enrere. Aquest replà dels 25 anys de la FOEG ens ha de permetre agafar un nou impuls per reclamar-ho, perquè ens hi juguem el futur de tots plegats. Un nou impuls que no ha d'oblidar fer també una mirada enrere, per donar les gràcies profundament a totes aquelles persones que han fet possible la realitat actual de la patronal gironina. Fa uns dies, en l'acte d'obertura de la commemoració dels 25 anys de la FOEG –en què va intervenir el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà– vàrem reconèixer públicament la tasca de tots els presidents que ha tingut la FOEG fins avui i que han sabut mantenir aquell esperit inicial: Eusebi Subirós, Josep Argelaguet, Joan Almirall, Josep Serra i Joan Fausto Martí. Presidents que, amb la seva generositat, varen contribuir a un millor futur per a les nostres empreses, les nostres famílies i les futures generacions.
President de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG). Vicepresident de Foment del Treball Nacional