agricultura
Calculen un 12% menys en la collita de Poma de Girona
Si es descarta el 2011, que va ser un any excepcional, és la millor producció en 20 anys
Els productors compensaran la pèrdua en relació l'any passat, amb un increment del 15% dels preus
L'excepcional collita del 2011 fa que els números indiquin que la producció de Poma de Girona al 2012 ha caigut en un 12%, arribant a un total de 94.441 tones. La davallada és conseqüència sobretot de factors climatològics, però no es pot obviar que si es descartés el 2011, la producció del 2012 seria la millor dels darrers vint anys, amb un augment d'un 9% dels darrers tres anys, segons va assenyalar el director de l'estació experimental IRTA-Mas Badia, Josep M. Pagès. Tot i això, per compensar aquesta baixada de producció en relació amb l'any passat, els productors preveuen augmentar els preus un 15%, aprofitant el fet que no existeixin estocs procedents d'altres països. Aquestes són algunes de les dades que van transcendir ahir durant la presentació al Mas Badia de la Tallada d'Empordà, de les previsions de collita i comercialització de la campanya de POMA 2012 a càrrec del director territorial del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Jordi Aurich; el gerent de Girona Fruits SCCL i membre del Consell Regulador de la IGP Poma de Girona, Josep Mª Cornell; el gerent de Giropoma SL i membre del Consell Regulador de la IGP Poma de Girona, Alex Creixell; i Josep Mª Pagès.
De fet, Poma de Girona s'ha situat enguany en una bona posició i ha guanyat pes en el mercat català, on representa el 37,03%. Aquest fet és conseqüència, entre d'altres, dels factors climatològics com les pedregades que van afectar les terres de Lleida i que han malmès la collita en aquell territori. Però a més, segons va destacar Jordi Aurich, és pel fet que els productors han fet una aposta decidida per Poma de Girona i va encoratjar els productors a continuar endavant amb l'aposta que han fet amb I+D i l'IRTA.
Segons Josep Maria Cornell, les perspectives de futur són positives i s'espera que en els propers anys s'augmenti la producció perquè hi haurà més superfície. Pel que fa enguany, segons va afegir Alex Creixell, “és un dubte què passarà amb el consum interior”, ja que, a conseqüència de la crisi, “està bastant apàtic”.
LA FRASE
LA XIFRA
Previsions de collita a la UE durant el 2012
Respecte el 2011, la producció ha caigut a Europa un 9%, a l'Estat espanyol un 24%, i a Catalunya, un 23%. La davallada de Poma de Girona del 12% és inferior a la mitjana catalana i espanyola.
Les exportacions oscil·len entre el 20 i el 30%
Actualment les exportacions de Poma de Girona oscil·len entre el 20 i el 30%, creixent en funció de l'oferta i la demanda. Sobretot s'exporta la varietat Gala -50%-, mentre que la Golden no interessa
Golden, la principal varietat, baixa posicions
Tot i que el grup Golden és la principal varietat que més es produeix a les comarques gironines, amb un total de 44.484 tones en el 2012, per primer cop la xifra se situa per sota de la meitat del total.
Les dades per comarques productores
L'Alt Empordà, amb 1.171 ha, ha produït 49.053 tones de pomes; el Baix Empordà, 922 ha, 38.097 tones; el Gironès i Pla de l'Estany, 105 ha –4.291 tones– i la Selva i altres, amb 71 ha –3.000 tones–.