Empreses

MAT Holding es fixa en els mercats africans per expandir-se a fora

Ven els seus productes fitosanitaris en 55 països però també vol portar la gestió integral de l'aigua i fer obres d'enginyeria

Les vendes al primer semestre han crescut un 2,4% i arriben a 82,04 milions
L'empresa va facturar 129 milions el 2011 i preveu arribar als 200 el 2015

L'empresa vallesana MAT Holding, propietat de la família Matosas, s'ha fixat en els mercats africans per expandir els seus negocis centrats en el sector fitosanitari i de la gestió de l'aigua. Segons el director general, Pau Relat, “ara la nostra obsessió és anar a fora i som actius buscant oportunitats per sortir encara més a l'exterior”. Recentment, el grup ha obert MAT Marroc, que integra els negocis que ja té en aquest país, però que ha d'esdevenir la plataforma de creixement als mercats africans. “Els mercats africans són prioritaris perquè tenen un potencial molt alt en termes agrícoles”, explica Relat, i hi afegeix: “A més, hi ha la necessitat de crear infraestructures hidràuliques i d'ajudar en el desenvolupament d'aquests països des del punt de vista d'aprofitament d'aigua i de maximitzar el rendiment de les seves produccions agrícoles, perquè hi ha la necessitat real d'alimentar una població creixent.”

La prioritat pels mercats africans centrarà l'estratègia del grup en els propers dos o tres anys, assumeix Relat. De fet, la voluntat d'internacionalitzar-se preveu totes les línies de negoci. “També volem desenvolupar molt el nostre negoci als Estats Units i a l'Amèrica Llatina, perquè Europa està molt consolidada”, explica el directiu. A l'Àsia, MAT Holding ha obert una filial a la Xina d'IQV, però Relat reconeix que no hi troba tant d'atractiu com en el mercat africà. “L'asiàtic és un mercat massa regit pel preu”, explica. “Considerem que a l'Àfrica podem aportar molt més valor en els sectors en què operem”, va concloure.

La companyia, integrada per quatre societats, opera en els sector agroquímic (a través de l'empresa IQV) i de gestió de l'aigua (Regaber, Hidroglobal i AQQUOS). Amb IQV, primer productor mundial d'adobs, herbicides i fitosanitaris amb base de coure, el grup és present a més de 55 països (entre els quals hi ha Egipte, Tunísia, Marroc, Gabon, Ghana...), té filials pròpies a Itàlia, Portugal i als Estats Units i les vendes a l'exterior els representen més del 45% de la facturació. En el sector de l'aigua, Regaber és líder del mercat de reg per goteig a l'Estat espanyol i Portugal. Al grup volen centralitzar des de la plataforma del Marroc tot el seu desembarcament a l'Àfrica en aquesta línia de negoci.

Al grup van facturar, l'any passat, 129 milions d'euros i s'han marcat com a objectiu facturar 200 milions d'euros en l'exercici del 2015 a través del creixement de l'activitat. De moment, les vendes al primer semestre de l'any ja han superat els 82 milions d'euros, un 2,4% més que en el mateix període de l'any anterior.

Segons el conseller delegat del grup, a MAT Holding ja estudien la propera adquisició d'una empresa que operi en el sector de l'aigua i que aporti un producte propi diferenciat i que permeti la seva comercialització a l'exterior. “No la tenim identificada, però l'estem buscant”, explica.

De fet, la companyia aprofita la seva fortalesa financera per guanyar volum en una època de crisi que, per a molts dels seus competidors, està sent ben complicada.

La clau de l'èxit

La companyia, ara en constant expansió, va travessar una situació delicada durant la crisi postolímpica, que els va arribar el 1994. “IQV llavors era una companyia molt petita i industrial”, recorda Relat, “amb un producte molt commodity, amb poc valor afegit, una empresa gens internacionalitzada i molt dependent de dues variables: el preu del coure i la climatologia”. Va ser llavors quan l'empresa va apostar per crear una línia de marca pròpia i es va obrir al mercat exterior. És el clar exemple de com cal aprofitar una crisi no pas per morir sinó per créixer.

Per Relat, “els últims tres anys són anys rècord, tant en creixement, com en facturació, com en projecte empresarial, i ha estat així perquè hem fet els deures internacionalitzant-nos, hem crescut en allò que ens podíem finançar i hem construït un equip compromès amb el projecte empresarial”. MAT Holding té plantes productives a Parets, Mollet del Vallès i a Xest (País Valencià).

MAT Holding es va crear el 2005 per potenciar el creixement del grup, que integra 4 companyies, una de les quals, Indústries Químiques del Vallès (IQV), que opera al sector fitosanitari, va néixer l'any 1935 a Mollet del Vallès. Les tres restants, Regaber, Hidroglobal i AQQUOS operen al sector de l'aigua.
Facturació
129 M€
Treballadors
295
Any de fundació
2005
PROMOCIÓ INTERNA

De becari a director general

Es pot dir que a MAT Holding no han notat la crisi (continuen creixent, i tot i la situació econòmica global continuen contractant personal i no n'han rebaixat els sous) i que advoquen per la promoció interna dels seus professionals. L'exemple més clar és el del director general, Pau Relat Vidal, vinculat a la companyia des que hi va entrar, a l'estiu del 1992, com a becari per a IQV. No va ser una beca qualsevol, perquè Relat, llicenciat en farmàcia, llavors feia un màster en administració d'empreses per l'IESE, de manera que el 1994 hi va tornar com a adjunt de direcció i va assumir els càrrecs de director comercial i director de la divisió internacional. Del 2001 al 2004, Relat va ser director general d'IQV i des del març del 2004 n'és el conseller delegat. La família Matosas, propietària del grup, es manté totalment al marge de la gestió empresarial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La CUP llença un espot per denunciar la massificació turística a Catalunya

barcelona
BEGUR

Reclamen la readmissió del delegat dels treballadors d’Innova Coptalia

BEGUR
economia

Els treballadors de la planta de compostatge de Botarell faran vaga indefinida a partir del 23 d’agost

Botarell

Els preus es contenen amb un creixement interanual del 2,7% al juliol

GIRONA
economia

La inflació baixa gràcies a l’electricitat i els aliments

barcelona
economia

L’atur juvenil mundial marca la xifra més baixa dels darrers quinze anys

barcelona
economia

El Prat bat un nou rècord al juliol: més de 5 milions de passatgers

barcelona
economia

Es dispara el nombre de persones i empreses que no poden fer front als seus deutes

barcelona
VILOBÍ D’ONYAR

L’aeroport de Girona-Costa Brava supera el milió de passatgers

VILOBÍ D’ONYAR