Economia

Els ingressos per impostos pugen d'un 3,7% per l'IVA

El gravamen sobre productes i serveis, i hidrocarburs, els únics que reben alces destacades

Montoro reitera el compromís amb les rebaixes impositives

La recaptació impositiva de l'Estat espanyol per l'any que ve creixerà d'un 3,7% gràcies a la recent modificació a alça de l'IVA, segons els pressupostos de l'Estat presentats ahir. Així, els ingressos per aquest gravamen sobre productes i serveis s'elevarà fins als 54.657 milions d'euros, un 13,2% més que els que estima que proporcionarà l'IVA a les arques estatals aquest any. Cal tenir en compte que l'alça de l'IVA –del 18% al 21% i, en el cas del reduït, del 8% al 10%– va entrar en vigor l'1 de setembre passat i, per tant, l'any que ve ja afectarà al conjunt de l'exercici. L'increment de l'IVA permetrà, de fet, fer augmentar la recaptació per aquest concepte, ja que el consum continuarà feble l'any que ve i baixarà d'un 3,1%.

Conjuntament amb l'IVA, també experimentarà un important augment la recaptació de l'impost d'hidrocarburs, un fet que podria amagar una imminent pujada d'aquesta taxa. Més concretament, el 2013 l'Estat preveu recaptar 10.362 milions d'euros a través d'aquest impost, un 18% més que aquest any.

De fet, l'IVA i l'impost d'hidrocarburs són els únics gravàmens que viuran pujades importants en la recaptació l'any que ve. L'Estat espanyol preveu un petit repunt dels ingressos en concepte d'IRPF, del 2,2%, que podria explicar-se per una relativa millora de l'activitat econòmica –el PIB baixarà d'un 0,5% el 2013 enfront de l'1,5% previst per aquest any– i una lleugera davallada en l'impost de societats, que disminuirà d'un 2,9% després de l'important alça (17,9%) d'aquest any, en què s'ha revisat a l'alça.

Reducció d'impostos

En la presentació de les dades, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va reiterar la intenció del seu govern de baixar els impostos quan la situació evolucioni. “Necessitem que l'escenari econòmic canviï i, quan ho faci –això passarà més aviat que no pas tard–, no tinguin cap dubte que tornarem a fer polítiques d'estímul”, va dir, tot recordant la política fiscal del govern d'Aznar. El ministre va afirmar que ara per ara el govern espanyol treballa per “recompondre” el sistema fiscal amb l'objectiu que sigui “més equitatiu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.