Economia

Les retallades arrasen a les àrees de sanitat i educació

Al ministeri d'Ana Mato li han rebaixat fins i tot els crèdits un 3,1%

L'FP, les escoles d'idiomes i l'ensenyament secundari pateixen junts una reducció de més del 38%

Que el govern popular s'apliqués més a disminuir les despeses que a augmentar els ingressos en els pressupostos generals de l'Estat (PGE) no va ser cap sorpresa. Per tant, pocs han estat els departaments que incrementen o igualen les quantitats del 2012. De retallades, n'hi ha hagut per a tothom.

La nota mínimament positiva del PGE l'aporten les partides de pensions i serveis socials i promoció social, que s'incrementen un 4,9% i un 34,4%, respectivament. Els pressupostos preveuen que les pensions abonades pel sistema de la Seguretat Social i de classes passives tindran un increment de l'1% el 2013. Es fixa en 10.798,20 euros l'any la pensió mínima de jubilació per a les persones de 65 anys o més amb cònjuge a càrrec, mentre que per als beneficiaris menors d'aquesta edat serà de 10.119,20 euros.

La llista més llarga correspon, però, a les retallades, especialment les d'educació (14,4%), cultura (19,6%), comerç, turisme i pime (18,8%), exteriors (11,2%), infraestructures (13,5%) i desocupació (6,6%).

El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, però, és el que pateix la retallada més gran, amb una reducció de 415 milions en la seva dotació per al 2013, quantitat que s'eleva fins als 2.970 milions si s'inclouen les aportacions a la Seguretat Social, el Servei Públic d'Ocupació Estatal i les obligacions d'exercicis anteriors. Si s'exclouen aquestes partides, Sanitat pateix una retallada del 22,6%, mentre que si s'hi inclouen, el ministeri experimenta un augment de la despesa del 28,6%, la més gran de tots els departaments. Els PGE també preveuen per a l'any vinent per a sanitat un total de crèdits de 3.852 milions, un 3,1% menys que el 2012.

Dins de l'apartat d'ensenyament, les més colpejades han estat les partides a la formació professional (FP), les escoles d'idiomes i l'ensenyament secundari, que han experimentat una reducció del 38,3%. El govern també ha retallat la partida de beques i ajudes als estudiants, que baixa un 3,8%, tot i emportar-se més de la meitat del pressupost d'educació.

Fins a l'eliminació

La cooperació per al desenvolupament, que depèn del Ministeri d'Exteriors, també pateix un descens del 23,4%, i es retallen un 18% els crèdits a programes de telecomunicacions i societat de la informació. Les subvencions al transport es reduiran un 6% i igual percentatge afecta el Ministeri de Defensa. També la dotació de Justícia cau un 4,3%.

Per primera vegada es redueix la inversió en Seguretat Ciutadana, que baixa un 5%, tot i que es manté la partida d'auxili a les víctimes, i institucions penitenciàries també rep una reducció del 4,4%. El que sí que ha eliminat el govern popular dels PGE per al 2013 és el pressupost destinat a la memòria històrica, que el 2012 va ser de 2,5 milions.

LA XIFRA

4,9
per cent
augmenta la partida per a pensions el 2013, mentre que els recursos a serveis socials creixen un 34%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.