Els treballadors d'Y-Tec a Santa Oliva reclamen respostes a l'empresa amb una altra jornada de vaga

Els treballadors d'Y-Tec Europa van convocar ahir una altra jornada de vaga i no descarten concentracions i actes de protesta puntuals fins que l'empresa no els comuniqui la decisió presa sobre el futur de la planta. José Antonio Hernández, secretari general d'Indústria de Comissions Obreres a Tarragona, deia que l'empresa «no ha estat sensible» a les peticions dels treballadors i ha ajornat la comunicació de la decisió fins a mitjan mes.

Les mobilitzacions van consistir en una concentració a davant de la fàbrica, on també van cremar pneumàtics i és la segona vaga d'aquesta magnitud després que dissabte es tanquessin a la planta, d'on van ser desallotjats. «L'única resposta que vam tenir dels responsables de l'empresa va ser que avisarien els Mossos per fer-nos fora», comentava Hernández arran de la reacció de la direcció per l'inici de les protestes. La incertesa pel que fa a la continuïtat de la producció, afecta 104 treballadors, el 80% dels quals són dones, «algunes de les quals, amb la parella a l'atur, porten l'únic sou al nucli familiar», feia veure el representant sindical.

Els treballadors d'Y-Tec van intuir la deslocalització de la producció el maig passat, quan va finalitzar l'expedient de regulació d'ocupació temporal (ERO) de quatre mesos. En aquella ocasió ja van demanar a la multinacional que demostrés la voluntat de mantenir la producció a Santa Oliva a llarg termini. Jessica Serrano, presidenta del comitè d'empresa, va reclamar xifres de les previsions de producció.

Y-Tec Europa es va establir a Santa Oliva fa uns deu anys, arran de les negociacions del president de la Generalitat, Jordi Pujol, amb la multinacional japonesa Yamashita per aconseguir inversions estrangeres a Catalunya. La producció de la fàbrica de Santa Oliva es destina al cent per cent a la planta d'automòbils d'Honda, a la Gran Bretanya. Els representants sindicals atribueixen a una estratègia empresarial la previsible deslocalització de la fabricació de components metàl·lics i de cautxú i, en aquest sentit, es mostren convençuts de la viabilitat de la planta. Amb el tancament de la fàbrica de Santa Oliva, Yamashita extingiria la producció a Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.