Gran angular

Christian Felber

Impulsor de l'economia del bé comú

“El capitalisme ha perdut autoritat, la gent vol un altre model econòmic”

Els principis que mouen el nou patró són els del be comú i la cooperació
A Àustria i Alemanya, els governs ja estan donant facilitats per fer el canvi
Una empresa reeixida no serà aquella que té més benefici financer
Les entitats financeres haurien de ser entitats sense ànim de lucre

Christian Felber, professor d'economia alternativa a la Universitat de Viena i membre fundador de Attac Àustria, ha desenvolupat un model econòmic alternatiu al capitalisme i a l'economia planificada. El seu principi és que les empreses deixin de competir i cooperin, així ho va escriure fa dos anys al seu llibre “La Economía del Bien Común” (Deusto) i ja hi ha més de 500 empreses de 10 països que s'hi han adherit.
Vosté diu que l'economia del bé comú posa fi a l'abisme ètic actual entre els mercats capitalistes sense escrúpols i els valors que, després, cadascú viu amb les seves relacions humanes. Quins són els principis del nou model econòmic?
Les lleis del mercat contradiuen els valors de la societat, com l'honestedat, la transparència o la responsabilitat i, a més, es comporten de manera desconsiderada i egoista i condueixen a l'èxit econòmic. La competència i l'afany de lucre, els dos pilars que regeixen el sistema capitalista, estimulen l'enveja, l'egoisme i la desconfiança. Necessitem canviar aquests dos principis pels del bé comú i la cooperació.
Expliqui'ns què és el bé comú.
Per mi és l'equivalent de la dignitat humana a nivell col·lectiu, aquest bé comú, però, s'ha de definir entre tots. De manera democràtica, podem escollir les necessitats bàsiques, quins són els factors de qualitat de vida i dels valors fonamentals. El primer pas és modificar el concepte d'èxit empresarial, ja que una empresa és una eina de l'economia i la meta de l'economia és la creació de be comú. La nostra proposta és que una firma d'èxit no sigui la que té més benefici financer sinó la que aporti mes al bé comú.
De quina manera es mesura, l'aportació que cada empresa fa al bé comú?
S'avalua mitjançant un balanç del bé comú (BBC), una matriu de 17 indicadors que mesura aspectes com la forquilla salarial, la presa de decisions de manera democràtica, si evadeixen impostos, si es produeix localment, el respecte per al medi ambient, etc.
Lamentablement, amb la dinàmica del sistema actual, una empresa que compleix els indicadors que proposeu perd competitivitat.
Si, però el dia que el BBC sigui vinculant, serà més competitiva a mesura que compleixi més aquests indicadors, perquè disposarà de més avantatges i ajuts.
Com quins?
Millors condicions en els crèdits, aranzels més baixos, prioritat en compres públiques i pocs impostos.
Però amb uns governs més preocupats de retallar i de reduir dèficit, veu factible que incorporin aquests avantatges?
Ja s'està produint; a Àustria, les principals comunitats autònomes estan fomentant els processos per a l'economia del bé comú, i a nivell local, les administracions estan cooperant amb empreses que ja n'apliquen el model. Els canvis s'han de produir a poc a poc. A més, el canvi principal ha de venir des de la base.
De quina manera?
Es tracta d'un procés democràtic des de les bases de la població, a partir d'assemblees democràtiques als municipis, que després se sintetitzarien amb una assemblea constitucional nacional i, posteriorment, a escala intranacional, que ajudaria a canviar les constitucions.
Ens trobem en un moment propici per alimentar el moviment de base.
Sí, perquè estem en una crisi no només laboral i financera sinó també de valors, ecològica, energètica i democràtica. Hi ha enquestes, fins i tot a països amb un nivell de vida alt com Alemanya o Àustria, en què mostren que la majoria de la població està demanant un altre model econòmic; no és només una minoria descontenta, sinó una majoria aclaparadora. Definitivament, el capitalisme està perdent la seva autoritat natural.
L'economia del bé comú també planteja prohibir pràctiques que, amb el sistema actual, estan molt esteses.
Proposem que el benefici financer de les empreses no es desviï a inversions en mercats financers, que no es distribueixin beneficis a persones que no treballin a l'empresa, que no hi hagi donacions a partits polítics.
Com que els beneficis financers no es poden destinar a altres fins que no sigui la pròpia empresa, l'objectiu final és que els mercats financers desapareguin?
Sí, així hauria de ser, llevat d'un sector bancari útil per a l'economia, els bancs haurien de ser entitats sense ànim de lucre com les escoles, els hospitals i com ho eren inicialment les caixes i les cooperatives de crèdit. Els bancs farien la funció de servir l'economia.
Com es pot aconseguir, aquesta transformació?
Doncs vinculant els rescats, és a dir, que les entitats que necessiten injeccions dels estats es converteixin en entitats sense ànim de lucre i així deixaran d'especular i, a més, hauran de donar prioritat als projectes amb valor econòmic i social en la concessió de crèdits.
Una vegada s'apliqui el model, quines en seran les conseqüències?
S'acabarà la coerció a les empreses per créixer i d'engolir altres empreses, perquè amb l'economia del bé comú es reemplaça la competència per la cooperació. A més, hi haurà més empresaris.
Hi ha cap empresa catalana que s'hi hagi afegit?
Una trentena d'entitats petites i mitjanes s'han inscrit en la pàgina web. Les estem convidant a fer el procés d'implementació del balanç del bé comú. Són empreses i cooperatives, i també entitats públiques i organismes com el Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Creix el lloguer de piscines particulars per hores a Catalunya

Mataró
economia

Denuncien que han d’atendre 11 persones que treballaven a més de 40 graus

Cambrils
SERVEIS

Personal de neteja i administratius, els més buscats als Serveis Locals d’Ocupació de Barcelona

Barcelona
empreses

Un tribunal dels EUA dictamina que Google viola les lleis antimonopoli

barcelona
economia

El Nikkei registra la pujada més gran des del 2008 l’endemà de la caiguda

barcelona
COMERÇ

Els comerços de Tarragona estan molt poc digitalitzats

TARRAGONA
habitatge

La compravenda d’habitatge cau un 11% al juny

barcelona
economia

Creixen un 55% els autoconsums col·lectius connectats a Endesa

girona
GIRONA

La compravenda d’habitatges a la demarcació cau un 13,3% el mes de juny

GIRONA