Economia

La Generalitat compra Vallter i ja té tres estacions gironines

La recapitalització del deute salva el centre hivernal, que podrà obrir

Ara la Generalitat té majoria en l'accionariat

Vallter 2000 ja està salvada de la difícil situació econòmica en què s'ha trobat durant els últims anys i assegura que podrà obrir aquesta temporada. El govern va autoritzar ahir a Ferrocarrils de la Generalitat l'adquisició d'una participació de com a mínim el 51% del capital social de la societat mercantil Vallter SA per un import de 2,4 milions d'euros, amb l'objectiu de donar viabilitat a l'empresa i mantenir l'activitat d'explotació de l'estació d'esquí. Conscient del context de retallades actual, el govern va remarcar en un comunicat la importància econòmica d'aquesta estació d'esquí per als sis municipis de la vall de Camprodon –Setcases, Vilallonga de Ter, Llanars, Camprodon, Molló i Sant Pau de Segúries– i de la comarca del Ripollès. “El govern considera que l'activitat de muntanya i esquí de Vallter 2000 té un interès estratègic de país i un efecte important sobre el territori”, deia el comunicat.

L'operació s'ha concretat amb la compra de deute financer per valor d'1,9 milions d'euros –el deute global és de 4,2 milions–. La Generalitat ha computat com a deute seu els crèdits que l'Institut Català de Finances havia concedit a Vallter. A part, el govern català destinarà mig milió d'euros a les inversions indispensables per posar a punt les instal·lacions per a l'inici de la temporada de neu. La resta del capital social està majoritàriament a les mans de l'empresa Salvador Serra SA i de l'Ajuntament de Setcases.

500.000
euros.
És la inversió mínima per aquesta primera temporada i serveix només per obrir les portes.
1,9
milions.
La Generalitat ha recapitalitzat amb aquesta quantitat el deute de Vallter i ja és l'accionista majoritària.

Neu al desembre i també al març

J.C

La neu arribarà a Catalunya al desembre i al març, segons coincideixen les prediccions fetes a llarg termini de diverses agències meteorològiques, com ara la nord-americana NOA, la Meteoblue, la Weather Office, el Centre Europeu de Predicció, l'Agència Estatal de Meteorologia o el Servei Meteorològic de Catalunya. Cadascuna, no obstant això, amb els seus matisos. Les ha recollides el meteoròleg de la Vall de Bianya Jordi Zapata. A curt termini, assenyalen un final d'octubre amb precipitacions, però un mes de novembre sec en conjunt i amb temperatures més altes que les normals.

A part, els dos primers mesos de l'any vinent deixen Catalunya al límit d'una bossa càlida, que agafarà bona part d'Itàlia i Alemanya, i una de freda. Segons indiquen els mapes de previsions, no farà gaire fred i tampoc no hi haurà gaires precipitacions. El mes de març, en canvi, la cosa canvia des del punt de vista meteorològic. Jordi Zapata explica que serà un mes fred, més fred que no pas els dos anteriors. A part, també es preveu que hi hagi força precipitacions. Els mapes marquen una bossa freda a l'àrea atlàntica que afectarà l'oest de la península Ibèrica i alguns d'aquests l'allarguen fins al nord de Catalunya i també a la Catalunya del Nord.

L'estadística, tot i això, indica que després d'un any de molta calor, com ha estat el 2012, ve un hivern molt fred. És el que va passar els anys calorosos del 1994 i el 2003. A més, hi ha elements que els meteoròlegs o els aficionats a la meteorologia utilitzen i que són fruit de l'observació que coincideixen en aquestes prediccions científiques. La florida de les canyes o la maduració primerenca de fruits com ara els del boix s'ha establert com un mecanisme de defensa davant la previsió d'una fredorada.

Sigui com sigui, els responsables de les estacions d'esquí gironines han dit que obriran quan les condicions de la neu ho permetin. No s'arrisquen, però juguen amb la previsió que això serà a mitjan o final de novembre.

La zona de la Genciana amplia el domini esquiable

A l'estació d'esquí nòrdic Guils Fontanera, a la Cerdanya, l'única d'aquesta modalitat a les comarques gironines, només invertiran en la preparació de les pistes. Les dues últimes temporades han tingut poca neu i això ha limitat ara la capacitat d'inversió. L'estació ceretana ofereix, quan està a ple rendiment, un total de 45 quilòmetres esquiables repartits en 25 pistes de diferents dificultats. S'hi poden practicar les modalitats d'esquí de fons nòrdic i patinador. També té habilitat un circuit de 10 quilòmetres per recórrer-lo amb raquetes de neu. A la vall de Núria, Ferrocarrils de la Generalitat tancarà el novembre per poder fer el manteniment anual.

Masella potencia la presència a les xarxes socials

Les excursions amb màquina trepitjaneu són una de les principals novetats de la temporada d'esquí ripollesa i ceretana de la Molina. Ferrocarrils de la Generalitat ha renovat la xarxa de càmeres web per facilitar la informació meteorològica en línia. La Molina sí que ha fet públics els preus del forfet. L'individual és de 41 i 31 euros per dia per a adult i per a infant, respectivament. El de temporada és de 530 i 405 euros, també per a les dues franges d'edat. Entremig, l'estació ofereix diverses ofertes i reduccions de tarifa. Per a la temporada de neu que ara començarà, l'estació d'esquí alpí disposa d'un total de 400 professors que es reparteixen en nou escoles d'esquí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.