Empreses

Grífols s'aferma als EUA i apunta ara a l'Àsia i a l'Amèrica Llatina

Després d'assentar-se als Estats Units, on té el 75% del total de la seva plantilla, i de diverses adquisicions, ara busca consolidar nous mercats.

La seva xarxa de centres de donació de plasma als EUA és de 150 centres
La firma està dividida en tres divisions: Hospital, Bioscience i Diagnòstic

El grup empresarial català Grífols, especialitzat en el sector farmacèutic i hospitalari i situat en el tercer lloc com a productor mundial de medicaments biològics derivats del plasma, continua la seva expansió i pretén consolidar mercats a la zona de l'Àsia, del Pacífic i de l'Amèrica Llatina. De moment ha establert filials al Japó, Tailàndia, Malàisia, Singapur, la Xina i Austràlia. La directora financera i de relacions amb els inversions de la multinacional, Núria Pascual, assegura que el mercat asiàtic ofereix grans perspectives però que encara cal un temps perquè les legislacions dels diversos països permetin la comercialització dels productes: “Fa molt de temps que estem en aquells mercats i hi busquem una expansió, però és lenta. Al Brasil ara s'ha començat la comercialització del Factor VIII. A la Xina, on vam ser la primera empresa d'aconseguir llicència per comercialitzar producte no biològic, de moment només permeten la venda de l'Albúmina, no dels altres derivats del plasma”, explica Pascual.

L'empresa presidida per Víctor Grífols es troba plenament establerta als Estats Units i al Canadà, on té una nova àrea significativa amb filial pròpia. Aquest dos mercats aporten el 60% del total dels seus ingressos; un 26% prové de la UE i un altre 14% s'obté de mercats a la resta del món.

L'assentament als Estats Units, on té la filial homòloga que actua com a matriu de les empreses del grup al país, Grifols Inc, s'ha anat potenciant en els últims anys. L'inici de la consolidació es va produir amb l'adquisició, al març del 2002, amb els seus primers 48 centres de donació de plasma. Actualment aquesta xarxa està integrada per 150 centres, després de successives adquisicions i noves obertures. Això li permet obtenir més de 6,5 milions de litres a l'any i assegurar un subministrament constant de matèria primera per satisfer la demanda creixent de tractament amb proteïnes plasmàtiques.

L'expansió internacional de la companyia va començar a la dècada dels anys 90. A aquest procés hi va contribuir decisivament l'obtenció de 3 llicències de la Food&Drug Administration (FDA) nord-americana: l'Establismen License per la planta de producció d'hemoderivats de Barcelona, i les llicències de producte (product license) per la comercialització de l'albúmina i de la immunoglobulina intravenosa als Estats Units.

La recent adquisició de l'empresa Talecris, també els ha permès ampliar la capacitat de fraccionament, és a dir, de separació dels diversos productes derivats del plasma, fins a un màxim de 8,5 milions de litres de plasma a l'any. Es preveu que augmenti fins a més de 12 milions de litres el 2016 gràcies als plans d'inversió previstos i a la futura posada en marxa de noves instal·lacions a la planta de Parets del Vallès, i també una a Carolina del Nord (EUA).

Per altra banda, Grífols també fracciona plasma excedent d'hospitals espanyols des de fa més de 20 anys seguint el programa Seguiment Integral Plasma Hospitalari (AIPH). El plasma d'origen espanyol es converteix en productes terapèutics que retornen i s'usen en la xarxa sanitària espanyola. Té acords semblants amb hospitals de la República Txeca i Eslovaca així com també al Canadà.

Tres divisions.

L'activitat de l'empresa s'estructura en tres divisions. La Divisió Bioscience representa, en tancar el 2011, prop del 88% dels ingressos de la companyia. Aquesta divisió concentra les activitats relacionades amb els producte derivats del plasma, (hemoderivats) per a ús terapèutic. Inclou la gestió del plasma humà, des de la seva obtenció fins a la producció i comercialització. Els principals hemoderivats fabricats a partir del plasma humà són la immunoglobulina intravenosa (IVIG), el Factor VIII, l'albúmina, l'Alfa-1-antitripsina (A1-AT) i altres immunoglobulines hiperimmunes.

La Divisió Hospital genera el 4% de la facturació del grup i agrupa els productes farmacèutics no biològics i subministraments sanitaris destinats a la farmàcia hospitalària com a solucions parenterals i productes per a la nutrició clínica.

La Divisió Diagnòstic, que representa un 5% de les vendes, s'especialitza en el diagnòstic in vitro: fabrica i desenvolupa aparells, instrumentació i reactius per la medicina transfusional.

Des del 2006, les accions ordinàries de Grífols (Clase A) cotitzen en el mercat continu espanyol, i des del 2008, formen part de l'Íbex 35 (GRF). Des del juny del 2011, a més, les accions sense vot de Grífols (Classe B), també cotitzen en el mercat continu (GRF.P) i en el nord-americà (Nasdaq GRFS) mitjançant ADR (American Depositary Receipts).

Grifols distribueix a 100 països, i té presència geogràfica directa a 24. El 75% de la seva plantilla és als Estats Units on té instal·lacions industrials, a més de l'Estat espanyol, Austràlia i Suïssa. Actualment disposa de 150 centres de donació per a l'obtenció de plasma als Estats Units. Destina prop d'un 5% a R+D+I.
Facturació
2.302 M€
Treballadors
11.230
Any de fundació
1940
investigació

Nova recerca contra el mal d'Alzheimer

Grífols té un gran nombre de patents i projectes d'investigació en curs, dels quals més d'una desena han passat la fase de desenvolupament preclínic. També segueixen els assajos mèdics per al tractament del mal d'Alzheimer mitjançant la combinació de plasmafèresi terapèutica amb l'administració d'albúmina i IVIG. S'està portant a terme sobre 400 persones, en què hi ha 300 pacients i un centenar més en un quart grup de control i és una continuació del que s'ha fet amb 42 pacients més en col·laboració amb dos hospitals espanyols i dos de nord-americans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Economia

El govern espanyol veta l’opa de l’hongaresa Magyar Vagon sobre Talgo

Barcelona
ECONOMIA

Mollerussa bonifica 58 propietaris de pisos cedits per a lloguer social

Mollerussa
Economia

El BBVA participa a la Barcelona KDD, la principal conferència internacional de científics de dades

Barcelona

Una vintena de restaurants participaran a l’Enfiga’t durant aquest setembre

FIGUERES
economia

La collita de sal del delta de l’Ebre es preveu “molt bona”

La Ràpita
ECONOMIA

Barcelona va superar l’ 1,9 milions de creueristes entre gener i juliol

Barcelona

Set petits productors d’ous ecològics creen la cooperativa La Dotzena

GIRONA

Creixen les iniciatives per fer escalar l’economia als Pallars

Barcelona
Daniel Altimiras
President del centre tecnològic Eurecat

“La pime té encara molt recorregut a fer en R+D+I”

Barcelona