Gran angular

Montse Llosa

Presidenta de la cooperativa agrícola de l'Aldea

“Aquest hivern passarem la prova de foc: veurem si la cooperativa és rendible”

Convocarem una assemblea informativa per explicar als socis el que estem fent
Serà necessari anar a la quitança, tothom ha de perdre alguna cosa
Esperem que la justícia determini qui són els responsables d'aquesta situació
L'única sortida és incrementar la producció, reduir despeses i buscar nous mercats
La cooperativa és un orgull per al poble, no podia consentir que es liquidés

Fa gairebé tres mesos que Montse Llosa és al capdavant de la cooperativa agrícola de l'Aldea. Després del col·lapse de la secció de crèdit de final del 2011 s'han destapat múltiples irregularitats en aquesta entitat, que està en concurs de creditors. Llosa s'ha fixat l'objectiu de demostrar la viabilitat de la cooperativa, una viabilitat que depèn que els impositors recuperen els estalvis bloquejats, que superen els 4 milions d'euros.

Per què va decidir presentar-se a les eleccions al consell rector de la cooperativa de l'Aldea?
Perquè estimo la terra. Aquesta cooperativa la vam impulsar un grup de gent a final dels anys 70, primer amb un mercat a l'aire lliure i després amb les exportacions. La venda a Europa va funcionar molt bé, tant, que alguns pagesos van creure que l'èxit era d'un dels comptables i el van nomenar gerent.
Es refereix a Daniel Ferré, el gerent de la cooperativa fins a la crisi?
Sí. Ferré va començar a canviar normes, va aconseguir que el consell rector li delegués poders, i arriba un moment que expulsa cent vint socis al·legant que no complien els estatuts de la cooperativa perquè no hi portaven tot el gènere.
I vostè també va ser de les sòcies expulsades?
No, en el meu cas vaig demanar la baixa perquè vaig cessar en l'activitat agrària, just una mica abans de les expulsions.
La cooperativa va quedar-se llavors amb pocs socis productors, no?
Exacte, i és quan decideix arrendar terres i comença a fer inversions amb diners dels impositors. Mentre tot va anar bé no passava res, però amb la crisi hi ha clients que marxen a altres entitats bancàries i aquí es produeix un daltabaix.
I què l'ha impulsat, ara, a liderar el nou equip?
Jo anava a les assemblees, perquè volia ajudar els socis a plantar cara al gerent, perquè li demanessin responsabilitats. No podia consentir que la cooperativa es liquidés sense intentar fer-la funcionar per dos motius: perquè els impositors cobren i perquè la cooperativa és un orgull per al poble.
I creu que es podrà evitar la liquidació?
Aquest hivern passarem la prova de foc: veurem si podem ser rendibles. Apostem per desestacionalitzar la producció. No sé si ens en sortirem, però pensaré: “almenys ho hem provat.” Sensació de fracàs no en tindré perquè estic lluitant amb totes les meues forces.
Però per què la cooperativa funcione és necessari doblar la producció?
Per poder retornar els diners als socis impositors hem d'aconseguir una producció de 10 milions de quilos, fins ara enguany només en portem 2.
Hi ha pagesos engrescats per portar la seua producció a la cooperativa?
Els pagesos volen resultats i estan a l'expectativa. Ara bé, estic convençuda que si aquest hivern som capaços de pagar un preu just, els pagesos vindran sols. Tenim contactes amb una empresa holandesa per vendre-li bona part de la producció.
Quin suport espera de la Generalitat per superar la situació? Demanareu responsabilitats perquè no es van fiscalitzar els comptes?
Això és en mans dels advocats i de l'administrador concursal. Esperem que la justícia determini qui són els responsables i s'exigeixin responsabilitats. Ara bé, fins que no superem el concurs de creditors no podem rebre cap ajut del govern. L'única sortida és augmentar la producció, reduir les despeses i buscar nous mercats. Si la llei permetés que la cooperativa agrícola de l'Aldea rebés ajuts i no ens el donessen faria molt soroll, però ara no té sentit convocar cap manifestació. Hem de gastar les energies en sortir del concurs de creditors, hem de ser realistes. Hem d'estirar tots el carro i en la mateixa direcció.
I què cal fer, per sortir del concurs de creditors?
Hem de fer un conveni, un acord tant amb els creditors com amb els impositors i que sigui acceptat per totes les parts. Caldrà anar a la quitança, tothom ha de perdre alguna cosa.
A quin percentatge de quitança es refereix?
No ho sé encara, jo voldria que els impositors ho cobressen tot, però admeto que no serà possible. L'administrador concursal ens ha donat temps per formular el conveni, tenim una pròrroga sense especificar el termini.
L'anterior junta va negociar un acord amb una empresa, Unió Agrícola, que s'havia de quedar la major part de producció. Al final no hi ha acord?
No hi havia possibilitat d'acord, l'empresa no es comprometia a res i la cooperativa havia de plantar el que ells ens demanaven.
Quan serà possible fer un altre desbloqueig de comptes?
M'agradaria poder-lo fer demà mateix, però no puc donar cap data. Entre creditors i impositors devem més de 7 milions d'euros, que han de sortir del negoci que genere la cooperativa. Si després es demostra que el gerent, l'empresa d'auditors, Bankia o la Generalitat són culpables i ens han d'indemnitzar, seran diners de més, però no hi podem comptar per fer el conveni.
La junta de l'agost no va aprovar els comptes del 2011, en convocareu una altra per aprovar-los?
Els comptes s'han d'aprovar, són els que són encara que hi estem en desacord perquè al seu dia es van falsejar i resulta que són negatius. S'han d'aprovar perquè si no ens trauran del registre de cooperatives. Convocarem una assemblea informativa abans de Nadal per explicar als socis el que estem treballant, que vetllem per ells.
Quant de temps estarà al capdavant de l'entitat?
Quan superem el concurs de creditors i es comprove la viabilitat de la cooperativa plegaré.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

La 70a Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida s’apropa als 300 expositors

Lleida
economia

La Xina endarrereix l’edat de jubilació per primer cop des del 1978

barcelona
economia

Un 50% dels participants en els plans d’ocupació, troben feina en sis mesos

Barcelona

El Grup Refrica-Fritecno s’expandeix amb la compra de Frinco

FORNELLS DE LA SELVA
estats units

Els treballadors de Boeing als EUA van a la vaga, la primera en setze anys

barcelona
economia

L’economia catalana creix un 3 % gràcies a la demanda interna

barcelona
economia

El BCE abaixa els tipus un 0,25% per segona vegada aquest any

barcelona

La tercera edició de la iniciativa «Beu-te el museu» uneix dotze cellers i dotze museus

girona

Augment salarial i millors horaris pels 130 empleats d’Autobusos de Lleida

LLEIDA