Empreses

Drassanes Dalmau consolida els vaixells lleugers fets a mida

innovació. L'empresa familiar és especialista en la construcció de catamarans de fibra de vidre per a passatgers que permeten reduir el pes de la nau i rebaixar la resistència a la navegació

En els objectius a mitjan termini hi ha el d'aconseguir i consolidar més comandes

Drassanes Dalmau té ànima de mestre d'aixa. Nascudes a Arenys de Mar l'any 1962, amb Josep Dalmau, deu anys després va revolucionar el sector en apostar per un material nou, el polièster de fibra de vidre, que amb el temps es va acabar imposant en el món de la construcció de vaixells. La firma, amb una sòlida reputació en el seu àmbit, produeix embarcacions a mida dels seus clients, principalment vaixells de transport de viatgers, fins a 40 metres d'eslora i, de manera residual, barques destinades a la pesca o a tasques tan diverses com treballs portuaris o abalisament de platges, entre d'altres. “La nostra especialitat és la producció de catamarans o monobucs, dels quals podem arribar a construir deu a l'any”, precisa l'actual administradora de les drassanes, Glòria Dalmau, que puntualitza que ara per ara hi fabriquen de 3 a 5 vaixells. En aquests anys la innovació en els productes ha estat la marca de la casa, perquè Drassanes Dalmau ha continuat la tasca de marcar diferències amb els competidors. L'exemple principal ha estat l'aposta per una nova línia de fabricació batejada com a Slim, o lleugera, que trenca els esquemes dels vaixells pesants i amb resistència a la navegació. “Apliquem la tècnica de la infusió al buit que permet reduir un 40% el pes de l'estructura, la fa més resistent i té menys resistència a la navegació”, explica Dalma.u, que hi afegeix que la tècnica nova “dóna a la fibra la quantitat de resina que li correspon, ni més ni menys, la fa més flexible i, alhora, dins el casc hi ha un nucli diferent a la fibra, com pot ser el PVC, que el fa més gruixut, però no més pesant”.

Dalmau recorda que el nou sistema es va començar a aplicar a l'Estat francès en naus d'esbarjo de vela. “Si funcionava per a vela, per què no amb embarcacions de motor per a passatgers? Dit i fet, ens vam llançar de cap a l'aventura conscients del risc que corríem, però finalment ens ha funcionat”, assegura la responsable de les Drassanes. Tant és així que la línia Slim s'ha convertit en poc temps en el buc insígnia de l'empresa, i ha arraconat la construcció més convencional. “El client que prova el sistema nou, repeteix, perquè a la llarga li representa un estalvi”, manté Dalmau, que reconeix que la crisi, malgrat haver obligat a reduir personal, també ha posat fi a bona part de la competència “que no han sabut o no han pogut adaptar-se”.

El sector de la fabricació d'embarcacions, segons Glòria Dalmau, va notar el gros de la crisi abans que la resta de sectors, i, avui dia, s'ha aconseguit mantenir gràcies sobretot al fet que el turisme continua sent un dels principals motors de l'economia catalana i espanyola.

Sis mesos de feina

Des del moment en què se signa un contracte amb el client fins que se li fa l'entrega del vaixell, passen un mínim de sis mesos. “Malgrat que el motllo del casc és el mateix, la resta de l'estructura la fem a mida de qui en serà propietari, perquè no hi ha ningú que vulgui una cosa igual”, diu, i hi afegeix que en aquest sentit, el boca-orella “ha estat fins ara el millor màrqueting per a Drassanes Dalmau”. Tot i això, en la firma es mostren crítics amb la manca de suport institucional en relació amb les empreses catalanes i són especialment crítics amb els bancs. “Es retallen els ajuts públics per reimpulsar els negocis, i des de les entitats bancàries es tanquen les aixetes dels crèdits. Així no podem anar enlloc”, manté Glòria Dalmau, que reclama un govern català més actiu en les polítiques de protecció i de suport de l'economia local. En aquest sentit, en els objectius a mitjan termini hi ha el d'aconseguir i consolidar més comandes “que ens permetin tornar a treballar amb la capacitat màxima de les instal·lacions i recuperar la plantilla inicial de 40 treballadors”.

I pel que fa a obrir nous mercats? La prioritat és buscar-ne a Europa i aconseguir fer-s'hi un lloc “perquè allà la nostra feina està més ben valorada”, però tampoc no descarten buscar fórmules rendibles per poder enviar els vaixells a l'altre costat de l'Atlàntic. “Continuarem treballant en la innovació per millorar els nostres vaixells i ens emmirallem en el disseny que es fa a Austràlia i Nova Zelanda, que són els reis d'aquest tipus d'embarcacions com són els catamarans”, puntualitza la responsable de les drassanes.

Drassanes Dalmau va néixer a Arenys de Mar com a constructora de vaixells de fusta. Ara la seva especialitzat són els catamarans de fibra de vidre per a passatgers.
Facturació
3 M €
Treballadors
15
Any de fundació
1962

Una nau ecològica

A l'abril del 2011 hi va haver un punt d'inflexió en la producció de Drassanes Dalmau: la presentació al món de l'Eco Slim, un catamarà per a 150 passatgers de 24 metres d'eslora, el més gran d'Europa i propulsat per energia elèctrica. Era el resultat d'un procés engegat amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que va tenir el suport econòmic de l'Estat. Al maig passat, l'embarcació va començar a navegar en el port de Barcelona, explotat per Barcelona Naval Tours. Treballant onze hores al dia tots els set dies que té la setmana representa un cost de només 70 euros diaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les comarques gironines han rebut un milió de turistes estrangers fins el mes de juny

girona
Economia

Catalunya rep 9,1 milions de turistes estrangers en el primer semestre de 2024

Barcelona
economia

L’atur trenca la tendència i creix lleugerament al juliol

barcelona

Girona trenca rècords d’ocupació fregant per primer cop els 391.500 afiliats

GIRONA
REGNE UNIT

El Banc d’Anglaterra abaixa els tipus per primer cop en 4 anys, al 5%

BARCELONA
ECONOMIA

El Govern destina 2,1 milions a 137 projectes d’Economia Blava en municipis pesquers

Barcelona
viticultura

El vi i el cava a Catalunya generen 3.200 milions de negoci, el doble que el 2016

Barcelona
gastronomia

Pla per promoure els olis d’oliva verge extra

Barcelona
Economia

El sector turístic inicia l’agost amb bones expectatives

Barcelona