Economia

El novembre més fosc

L'atur va créixer en 5.785 persones, la pitjor dada d'aquest mes des del 2008

De Guindos augura el pitjor trimestre de la segona recessió

El govern reclama els diners de les polítiques d'ocupació

Les xifres de l'atur s'entesten, mes a mes, a confirmar els pitjors pronòstics dels organismes internacionals i demostrar la imperícia dels responsables econòmics per aturar la sagnia. A Catalunya, el nombre de desocupats va augmentar al novembre en 5.785 persones i ja són quatre mesos consecutius d'increments. Les dades d'atur registrat fetes públiques ahir pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social revelen, a més, que el nombre de persones inscrites al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) arriba a les 652.091, cosa que suposa registrar per segon mes consecutiu un nou màxim històric de persones sense feina i la pitjor xifra en un mes de novembre des del 2008.

Comparant les dades amb les del novembre passat, l'atur ha augmentat en 36.422 persones, un 5,9% més, en percentatge d'avenç més baix de tot l'Estat, tret de les Balears, on l'atur ha caigut un 1%.

Pel que fa al conjunt de l'Estat espanyol, 74.296 persones s'han afegit al trist exèrcit de desocupats, que té 4.907.817 persones, a frec del nivell psicològic dels 5 milions. La contundència de les estadístiques va deixar els responsables econòmics espanyols sense paraules. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va admetre que les dades “no es poden matisar, són dolentes”. Per acabar-ho d'adobar, De Guindos va vaticinar que el quart trimestre del 2012 serà “el més difícil des que l'Estat va tornar a la recessió l'any passat: “Crec —va assumir— que serà el trimestre més difícil des de la recaiguda econòmica, i espero que a partir del primer trimestre del 2013 comenci a haver-hi xifres més positives.”

Ni enguany ni el vinent

A Catalunya no hi van faltar rèpliques a les polítiques laborals del govern espanyol. A més de reivindicar, un cop més, la transferència dels 191 milions per a polítiques d'ocupació aprovats per aquest any, la secretària d'Ocupació en funcions de la Generalitat, Esther Sànchez, també va criticar que l'executiu presidit per Mariano Rajoy encara no hagi comunicat la distribució dels fons per a l'any vinent.

Una falta de planificació que “no es pot permetre un país amb un atur com el que tenim”.

Foment reclama accions per generar confiança

Foment del Treball demana a l'administració que avanci cap a la recuperació, fomentant, entre altres aspectes, la confiança, la cohesió i l'estabilitat de les inversions.

Els sindicats exigeixen mantenir les prestacions

Pels sindicats, les dades avalen la conveniència de la vaga general del 14 de novembre, ja que es constata que les polítiques de retallades continuen enfonsant la contractació i la reactivació econòmica. CCOO i la UGT exigeixen que els nous pressupostos prioritzin les polítiques d'ocupació i mantinguin les prestacions d'atur.

La Cecot reclama mesures de reactivació econòmica

La Cecot considera impossible canviar la tendència d'increment de l'atur quan no s'està impulsant cap mesura de reactivació econòmica que pugui tenir incidència, per exemple, en un augment de la contractació, en un increment de creació de noves empreses o en una disminució de la pressió fiscal a les petites i mitjanes empreses.

Unes dades pitjors que les oficials

CEOE alertava que cal comptar les persones que no consten com a desocupades, com els que fan cursos de formació. Amb elles, s'arribaria als 5.469.814 a l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Segon avís de la CE a Espanya per “discriminar” els interins

barcelona
economia

El govern ha destinat 246 milions en ajuts a la indústria des de 2021

barcelona

Figueres acollirà per primer cop el Fòrum Gastronòmic Ciutat per al públic general el 5 i 6 d’octubre

FIGUERES

Es preveu que el 36 per cent de la producció catalana de poma es culli a Girona

GIRONA

La Cambra de Comerç de Barcelona avisa que el turisme “no pot tenir un creixement infinit”

Barcelona

L’empresa de reciclatge ACIN compra l’antiga tèxtil Nylstar per 8 milions

blanes
economia

Naturgy consolida resultats rècord amb uns beneficis de 1.043 milions d’euros el primer semestre

barcelona
economia

El Sabadell dispara el benefici un 40,3% fins assolir un rècord de 791 milions de beneficis

barcelona
economia

Els contractistes d’obres lamenten que la construcció continuï perdent pes a l’economia catalana

barcelona