L'observador d'ocells, un perfil de turista que va a l'alça
Les estades de visitants autòctons als Aiguamolls de l'Empordà s'escurcen, però ho compensen amb més estrangers fora de temporada
El parc dels Estanys s'integra en l'oferta de lleure de Castell-Platja d'Aro
L'observador d'ocells és un dels perfils de turista que les administracions han intentat atraure en els últims anys. A les comarques gironines, el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà n'és el gran referent. Però altres iniciatives s'han afegit últimament a la llista, com ara el recent parc dels Estanys de Platja d'Aro i l'estrena d'un punt per observar ocells a Colomers, a tocar del Ter.
Als aiguamolls, una tècnica del parc, Anna Colomer, confirma que “en els últims anys es va apreciant un lleuger augment del nombre de visitants”. Només tenen comptabilitzades les més de 75.000 persones anuals que passen pel centre d'informació, però per calcular aproximadament el nombre total de visitants habituals multipliquen la quantitat per tres: “Molta gent no entra al centre d'informació, o bé perquè ja ha vingut altres vegades o bé perquè està utilitzant itineraris que no comencen en el centre”, explica Colomer.
Mentre que les estades de turistes catalans als aiguamolls s'escurcen com a efecte de la crisi –cada cop són menys els que fan nit a la rodalia els caps de setmana–, els serveis tècnics del parc han observat que cada cop més estrangers s'hi acosten durant alguns dies fora de la temporada estival. Colomer posa com a exemple els turistes forans que “fan senderisme durant els mesos d'octubre i novembre, fan rutes i s'estan en cases de turisme rural o petits hotels”.
Un nou aiguamoll
A Platja d'Aro, el parc dels Estanys ha esdevingut un afegit a la tradicional oferta de sol, platja, lleure i comerç. El president del Grup de Natura Sterna, Jaume Ramot, recorda que havia esdevingut una reivindicació ecologista per recuperar un petit tros de l'antic paisatge del nucli, amb diverses zones humides al voltant de la desembocadura del Ridaura. Es tracta d'una obra hidràulica amb unes basses per emmagatzemar l'excedent d'aigua que baixa pel riu quan creix. Però s'està començant a consolidar com un nou lloc de parada per als ocells migratoris. A l'estiu va quedar obert al públic i hi van habilitar un sender que enllaça els dos punts d'observació.
“Encara no som conscients de la importància d'aquest parc”, que per Ramot ha estat una sort que s'hagi enllestit en plena crisi econòmica. “El projecte inicial de fa uns anys no ens convencia, perquè era massa dur, amb massa formigó i piscines artificials”, justifica. Finalment, s'hi van mantenir les dues basses d'aigua alimentades pels mateixos nivells freàtics amb vegetació autòctona –sobretot canyes i balques a l'aigua–. A més d'ocells autòctons sedentaris, com ara els gavians, s'hi poden veure tords, fredelugues, bernats pescaires i espècies més excepcionals, com ara la cornella emmantellada. En aquest últim cas, l'exemplar es va arrecerar als canyissars del curs baix del Ridaura i la notícia va fer que en poques hores diversos ornitòlegs s'arribessin fins al parc.
Ramot diu que, a més de turistes, el fet que sigui un parc urbà està començant a crear afició entre els veïns de la vall d'Aro i els estiuejants habituals. Al parc i als canyissars de la desembocadura del Ridaura, de fet, els membres de Sterna ja han pogut observar més de 170 espècies d'ocells. El president de l'entitat argumenta, amb relació a aquesta quantitat, que “la reintroducció d'espècies no serveix de res si l'hàbitat no és l'adequat, mentre que si les condicions ambientals milloren, els ocells arriben sols”.
Festival de les Aus als Aiguamolls
Des de dijous i fins demà, el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà celebra la 20a edició del Festival de les Aus, amb un munt d'activitats relacionades amb el món dels ocells i de la natura en general: visites guiades gratuïtes, sortides en caiac doble per la riba dels rius Muga i Fluvià, sortida en bicicleta elèctrica, taller d'anellament científic, xerrades, tallers adreçats a petits i grans, i un concert de música en la natura.
Aquest any, com a novetat, es presenta el festival Fem Música, que aplega escoles de música de l'Alt Empordà i els seus espais naturals. L'objectiu d'aquesta proposta és omplir el buit estacional de l'hivern amb activitats musicals i descoberta de la natura. El nou festival musical dels parcs consistirà en cinc trobades en què els joves músics podran practicar la seva música en un marc natural. La presentació del festival i el primer concert tindran lloc demà a les 12 del migdia al Cortalet.
Més arbrat a partir del gener
La regidora de Turisme de Castell-Platja d'Aro, Imma Gelabert, admet que el turisme ornitològic és un segment complementari en què treballen per desestacionalitzar la demanda, ja que el pas d'ocells migratoris abasta temporades com la tardor i la primavera. “El parc dels Estanys és un atractiu turístic més per a un perfil de visitant que potser venia per inèrcia, però no específicament per observar ocells.”
Amb vista al nou any, Gelabert avança novetats en l'àmbit de la promoció de l'ecoturisme, com ara la publicació de guies de senderisme amb itineraris i la revaloració de la varietat d'ocells que habiten o visiten la vall d'Aro.
Pel que fa a la configuració del parc baixempordanès, el primer tinent d'alcalde, Pep Solé, afegeix que el mes vinent començaran a plantar-hi arbrat autòcton caducifoli, com ara salzes i pollancres, per consolidar-hi zones d'ombra i millorar l'hàbitat dels ocells que hi cerquen recer.