Economia

Un miler de persones es manifesta per reclamar un reimpuls del teixit industrial de Solsona

El tancament de la fàbrica Tradema augmentarà un 25% l'atur de la comarca

Alguns treballadors de la planta dedicada a la fusta que el grup té a Jaén dóna suport a la protesta

El secretari general de la UGT, Josep M. Álvarez, atribueix el tancament a la nova reforma laboral

Un miler de persones, entre treballadors de Tradema, responsables sindicals, autoritats i veïns, s'han manifestat aquest dissabte a Solsona per reclamar una sortida laboral pels treballadors de la fàbrica dedicada a la fusta i també per demanar que es reimpulsi el teixit industrial de la comarca, que veurà incrementat l'atur en un 25% pel tancament de la planta. La marxa ha sortit de la fàbrica sota el lema ‘Defensem Tradema, defensem el territori' i ha finalitzat a la Plaça Major. El secretari general de la UGT, Josep M. Álvarez, ha assenyalat que l'empresa “és viable” i ha acusat el tancament a la nova reforma laboral. Alguns treballadors de Tradema a Jaén han vingut per donar suport a la protesta.

El president del comitè d'empresa de Tradema, Jordi Casas, ha explicat que el motiu de la manifestació era fer sentir a tots els estaments, públics i privats, que cal “una implicació de tothom perquè es pugui reconstruir el teixit industrial de la comarca del Solsonès”.

Des del comitè, veuen “amb esperança i confiança” les paraules que el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, els va adreçar aquest divendres en el sentit que el govern es s'ha compromès a trobar una alternativa industrial al tancament. El conseller es va mostrar prudent, i tot i que damunt la taula té dues propostes de negoci no les va donar a conèixer “per no crear falses expectatives”. Una de les dues activitats “podria generar el mateix nombre de llocs de treball que actualment ocupa Tradema”.

El secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha assenyalat que el reimpuls del teixit industrial serà una lluita “difícil, dura i complexa”. Segons Álvarez, que la reforma laboral “no té cap ni peus”, es posa de manifest amb tancaments com els de Tradema i és per això que n'ha exigit la retirada “immediata”. El secretari general ha comparat la incidència que suposa el tancament de Tradema pel Solsonès, amb el que tindria el de la Seat pel Baix Llobregat. És per això, ha dit, que cal “bolcar-s'hi” i intentar que no desapareguin els llocs de treball.

Les negociacions entre treballadors i empresa es troben ara mateix a la recta final que, segons està previst, acabarà el 17 de gener. El nucli del desacord se centra en aquests moments amb les indemnitzacions que hauran de rebre els treballadors. El tancament de Tradema de Solsona afectarà unes 500 famílies ja que suposarà la destrucció de 142 llocs de treball directes i uns altres 160 d'indirectes, de petits tallers i serradores de la comarca.

L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha alertat que si no es troben solucions pel territori, el teixit productiu de la comarca podria quedar afectat “perquè no només es tracta de 140 llocs de treball sinó d'altres empreses del sector que hi ha darrere”. El sector industrial de la fusta ocupa 750 persones a la comarca. En total, hi ha més de 50 empreses que s'hi dediquen i només tres, tenen més de 50 treballadors.

El grup portuguès Sonae va comunicar a principis de desembre al comitè d'empresa el tancament de la planta de Tradema que amb 140 treballadors directes (i 160 de manera indirecta) era l'empresa més important de la comarca amb l'argument que era “la menys productiva del grup”. Tradema ja havia aplicat tres ERO i a finals del 2012, segons explicaven des del comitè d'empresa, “l'activitat a la planta estava sota mínims”. Amb tot, però, els treballadors van acusar la decisió a una “mala gestió per part de Tradema en l'àmbit de la inversió”.

El desembre de 2012, l'empresa va emetre un comunicat on s'expressava la intenció de Tradema de concentrar la producció de taulers aglomerats a la planta que té a Linares (Jaén), “per contrarestar els resultats negatius que arrossega des del 2008 i que sumen 26 milions d'euros provocats per la caiguda de les vendes i també per les despeses d'explotació de la planta”. Segons la companyia, la planta de Solsona generava el 24% de les vendes i el 41% de les pèrdues de l'empresa fins el mes d'octubre de 2012.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.