Empreses

Frigorífics Costa Brava inverteix 10 M€ en l'ampliació

La companyia, un dels escorxadors i sales de desfer de porc líder del sector carni a nivell estatal, ja exporta un 75 per cent de la producció

L'empresa és present a més de 40 països entre Europa, l'Àsia i l'Àfrica

Frigorífics Costa Brava, un dels escorxadors i sales de desfer de porc líder del sector carni estatal, exporta un 75% de la producció. L'empresa és present a més de 40 països entre Europa, l'Àsia i l'Àfrica i, segons el pla d'internacionalització que ha elaborat l'empresa, volen “ser presents en més països perquè el porc és un animal que es consumeix en molts indrets del món”.

Gràcies al procés d'internacionalització que l'empresa va iniciar el 2008, Frigorífics Costa Brava preveu invertir aquest any més de deu milions d'euros en un projecte d'ampliació de les seves instal·lacions, que actualment ja tenen una superfície de 23.000 metres quadrats, dedicada exclusivament al sacrifici i especejament de carn de porc. Aquesta inversió permetrà ampliar la capacitat de producció per donar als productes més valor afegit i consolidar els nous mercats.

Un dels nous mercats que ha obert l'empresa és el dels Estats Units. Ara fa pocs dies, l'empresa, que té la seu a Riudellots de la Selva, va rebre l'homologació que li permetrà exportar carn de poc de capa blanca a aquest país. La companyia es converteix així en la primera empresa de l'Estat espanyol i en una de les poques empreses europees a aconseguir aquesta classificació. L'homologació ha estat concedida pel Departament d'Agricultura dels Estats Units (UDA).

Per poder aconseguir el certificat, Frigorífics Costa Brava ha invertit dotze milions d'euros per adaptar les instal·lacions “a les necessitats que requereix la normativa dels EUA”. S'ha renovat una part de la línia de sacrifici i també s'han implantat nous controls de qualitat, segons explica Carles Carreres, director comercial de la companyia. Carreres assegura que fins ara hi havia empreses elaboradores d'embotit que podien exportar el producte final als Estats Units, però a l'Estat espanyol no hi havia cap escorxador de porc blanc que pogués subministrar la matèria primera i les empreses “es veien obligades a comprar carn a altres països per produir el seu producte”. Per a Frigorífics Costa Brava, l'homologació suposarà “poder vendre directament als Estats Units”, però també se'ls obre la possibilitat “de vendre a aquestes indústries autoritzades”.

L'adaptació als requisits de la normativa nord-americana ha permès a la companyia crear cent nous llocs de treball. Actualment Frigorífics Costa Brava disposa d'uns 1.000 treballadors.

El 90% de la carn porcina que sacrifica la companyia, més de dos milions de porcs a l'any –sacrifica uns 8.000 porcs al dia–, prové majoritàriament de Catalunya i Aragó. L'Estat espanyol és el quart país productor, a escala mundial, de carn de porc blanca. Només el superen la Xina, els Estats Units i Alemanya.

La facturació de Frigorífics Costa Brava s'ha doblat en els darrers cinc anys. El 2012 la companyia va facturar 320 milions d'euros i amb vista a aquest any “la facturació es mantindrà en un nivell similar al de l'any passat perquè el projecte d'ampliació de noves línies no serà operatiu durant aquest any”.

Frigorífics Costa Brava, amb més de quaranta anys d'història en el sector –es va crear el 1969–, és propietat de les famílies Abras, Planagumà i Cañigueral, que formen un grup industrial en el qual s'apleguen altres companyies dedicades a la producció d'embotits. Des del començament, l'empresa gironina ha apostat per oferir la “màxima qualitat en tots els seus productes”, fet que l'ha convertit “en una de les principals productores càrnies de l'Estat espanyol”, expliquen.

Facturació

320 M€

Treballadors

1.000

Any de fundació

1969

Els controls més exigents del món

Ara fa dos anys, una altra empresa gironina –Pernils Llémena, SA– va aconseguir també l'autorització per poder vendre als Estats Units. En el cas de Pernils Llémena l'homologació és per a pernil curat. Tant l'autorització de l'empresa Pernils Llémena com la de Frigorífics Costa Brava van ser gestionades per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, que assegura que “els controls oficials de seguretat alimentària dels Estats Units són els més exigents del món”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.