Empreses

Caviar Nacarii entra a Rússia i augmenta un 20% la producció

L'empresa aranesa s'ha introduït durant el 2012 en l'estratègic mercat rus amb un acord de 300 quilos anuals

El mercat rus suposarà ara un 35% de les exportacions de l'empresa aranesa

Naccari produeix caviar siberià la planta de producció de Les, a la Val d'Aran. Allà hi té una piscifactoria alimentada amb aigua del riu Garona, en un paratge a 725 metres d'altitud i a només 10 quilòmetres del naixement del riu. L'origen de l'edifici era una central hidroelèctrica. El 1998 es van fer les piscines per criar perca, i el 1999 es va fundar Caviar Nacarii amb esturions de l'espècie Acipenser Baerii, originària del llac Baiak, a Sibèria. Des del 2003 pertany al Grup Neoelectra, que va comprar la central i, amb aquesta, la piscifactoria, i va invertir en millores de les instal·lacions per donar continuïtat al projecte.

I fins ara, amb èxit. Fins i tot en plena crisi l'empresa genera bones notícies. Durant el 2012 ha produït 895 quilos de caviar i 7,5 tones de carn d'esturió, que s'han distribuït principalment a l'Estat espanyol, Europa, l'Extrem Orient i els països àrabs. Aquesta producció significa un augment del 20% respecte a l'any 2011 en caviar i un augment del 7% en carn d'esturió.

La causa ha estat l'entrada de Caviar Nacarii en nous mercats, especialment, el mercat rus. L'empresa va arribar durant l'any passat a un acord d'exportació de 200 quilos de caviar anuals, que per les bones perspectives de distribució i comercialització en aquell país, pocs mesos després va ser ampliat a 300 quilos de canviar.

A més de Rússia, durant el 2012 la marca també ha entrat a Suècia i a Taiwan. Amb aquests nous països, l'empresa aranesa ja és present a una desena de països d'Europa i l'Àsia: l'Estat francès, el Regne Unit, Holanda, Alemanya, el Japó, la Xina, Singapur, els Emirats Àrabs, Kuwait i, des de l'any passat, els citats Rússia, Suècia i Taiwan. En un moment de regressió de la demanda interna, l'obertura als mercats internacionals sembla la sortida més sòlida als productors catalans.

Però el seu objectiu principal no és créixer en volum de producció, sinó “seguir oferint un caviar elaborat amb mètodes artesanals de principi a fi, adaptant-nos a les necessitats actuals de seguretat alimentària”, segons expliquen des de l'empesa, bo i apostant per sistemes de producció artesanals i ambientalment sostenibles que els ha generat l'obtenció de diversos certificats de qualitat, entre els quals el segell Friend of the Sea, que reconeix la tasca de protecció de la fauna marina.

“Després de set anys en el mercat, Caviar Nacarii s'ha consolidat com una de les marques més exclusives d'Europa”, assegura Sara Morales, directora de Vendes i Màrqueting. Morales subratlla que l'expansió internacional és fruit de l'esforç en qualitat i en l'elaboració artesanal.

Com a projectes de futur, l'empresa ha començat a fer cria de noves espècies a la piscifactoria de Les amb què podrà iniciar la producció de més varietats a partir de l'any 2018. I continua centrada en la seva promoció i expansió internacional, amb la participació en algunes fires d'alta gastronomia més importants del món, com la fira Seafood de Brussel·les, l'Hofex de Hong Kong i la Sirha de Lió. Fins al 2012, el principal mercat exterior de l'empresa era el de l'Estat francès, quan el 2011 els representava un 20% de la facturació. També té molta força al Japó, on van el 15% de les seves exportacions.

Ara, amb l'entrada a Rússia aconseguida el 2012, l'empresa passarà a exportar un 35% de la producció en aquest país.

Una altra línia de treball és la consolidació del servei d'àpats, a través del qual l'empresa intenta sorprendre amb noves ofertes gastronòmiques que tenen el caviar i l'esturió de protagonistes. A més dels canals de comercialització habitual, l'empresa ven per internet a través de www.caviar-gourmet-tienda.com.

Facturació

1,1 M €

Treballadors

8

Any de fundació

1999

El 2011, segons l'agència EFE, situava la seva facturació en més de 900.000 euros. Ara l'augment del 20% durant el 2012 la situaria al voltant d'1,1 milions.

Introducció de noves espècies

Durant els últims mesos l'empresa ha començat a introduir noves espècies d'esturió a Les. Es tracta d'alevins d'Acipenser Naccari, un peix originari de l'Adriàtic i els Balcans i en perill d'extinció, així com d'Acipenser Gueldenstaedtii, del Caspi i el Mar Negre, tot i que estès a tot Euràsia. Aquests exemplars començaran a ser fèrtils cap a l'any 2011 i produiran caviar de les varietats Naccari i Oscietra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona

El port de Mataró, l’espai on no hi cap ni una agulla

Mataró
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora