Economia

Imputat un pèrit del govern en la fallida de la secció de crèdit de l'Aldea

La titular del jutjat número 1 de Tortosa interromp la declaració i li diu que el tornarà a citar

L'inspector no va advertir d'irregularitats detectades el 2007

Gir inesperat en la investigació judicial oberta pel jutjat número 1 de Tortosa sobre la fallida de la secció de crèdit de la cooperativa agrícola de l'Aldea, després de la querella presentada per la cooperativa contra l'exgerent i els auditors. La jutgessa va interrompre ahir sobtadament la declaració d'un dels pèrits del Departament d'Economia de la Generalitat, Ramon Cortacans, que el desembre del 2011 va elaborar un informe (juntament amb dos pèrits més) sobre les possibles causes de la falta de liquiditat de la cooperativa, per tornar-lo a citar a declarar com a imputat.

Aquest mateix inspector del govern va elaborar un expedient informatiu el 2007 sobre presumptes irregularitats en la secció de crèdit, pel fet de disposar de dipòsits de socis col·laboradors i de tercers i pel logotip de Caja Madrid a les llibretes d'estalvi, que podia induir a error els impositors. L'expedient es va arxivar el 2011 sense cap sanció ni inhabilitació, pocs mesos abans de la fallida de la secció de crèdit. I, sorprenentment, en l'informe del 2011 el tècnic no hauria fet referència a les irregularitats detectades ja anys enrere.

Fonts del procés judicial interpreten la imputació d'un dels pèrits del govern com una investigació per determinar si la Generalitat és responsable de la fallida de la secció de crèdit. També ahir va declarar un altre dels inspectors del Departament d'Economia, que va apuntar com un dels motius del col·lapse de la cooperativa la falta de control de liquiditat de la secció de crèdit, i va ratificar-se en l'informe elaborat el desembre del 2011 juntament amb l'altre pèrit, que ara és imputat pel jutge.

Fins ara han declarat l'exgerent de la cooperativa, acusat de falsedat documental, apropiació indeguda i administració deslleial; el director de la secció de crèdit, imputat per les irregularitats que van comportar el bloqueig de comptes, i l'auditor Juan Carlos Torres. Queda pendent la declaració d'un auditor independent, sobre els comptes del 2011, així com una pericial comptable encarregada per la jutgessa.

“Volem que els socis cobren”

“La junta rectora de la cooperativa de l'Aldea volem que es demanen responsabilitats i que a la llarga els impositors cobren”, va manifestar ahir la presidenta de la cooperativa agrícola de l'Aldea, Montse Llosa, després de conèixer la imputació del pèrit de la Generalitat. Llosa, però, va preferir no pronunciar-se sobre la possible responsabilitat del govern en el bloqueig de comptes i si així es determina, finalment, les indemnitzacions que hauria d'afrontar. Actualment es mantenen bloquejats 4,5 milions d'euros de la secció de crèdit, que està tancada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.