Economia

El grup Ercros acomiadarà el 75% de la plantilla de la centenària fàbrica de Flix

L'empresa presenta un pla de reestructuració per acomiadar 156 empleats a la Ribera d'Ebre

L'Ajuntament alerta del possible tancament a curt termini

Cop al feble sector industrial de les Terres de l'Ebre. El grup químic Ercros ha anunciat el tancament de les plantes d'electròlisi i de derivats del clor de la centenària fàbrica de Flix, una mesura que implicarà l'acomiadament de 156 treballadors, el 75% de la plantilla actual. Segons Ercros, les plantes no són viables, ja que els seus costos variables s'han incrementat molt en els últims anys, especialment el preu de l'electricitat, que s'ha encarit un 200% en els últims vuit anys.

Així l'expedient de regulació d'ocupació (ERO), que es presentarà formalment demà, deixarà el centre de Flix amb només 51 treballadors, que es dedicaran a la producció de fosfat dicàlcic per a alimentació animal. “Volen tancar la línia de clor, que és la columna vertebral de la fàbrica. Érem conscients que el 2018 hauria de desaparèixer pel canvi de normativa, però no ara. No hi ha alternatives, el nord de la Ribera d'Ebre es convertirà en un desert industrial”, va manifestar el secretari general de CCOO a les Terres de l'Ebre, Josep Casadó.

El comitè d'empresa va convocar ahir mateix una assemblea de treballadors per plantejar un calendari de mobilitzacions i pressionar l'empresa perquè modifique l'ERO. Aquest vespre treballadors i veïns de Flix es concentraran al davant de l'ajuntament, on tindrà lloc un ple de suport a la plantilla. “La situació és molt complicada, és un drama per a la població”, va dir l'alcalde de Flix, Marc Mur. El batlle es va reunir amb el comitè d'empresa d'Ercros i li va donar total suport. A més, el consistori denuncia que no es tracta d'un ERO, sinó d'“un desmantellament de la major part de l'estructura productiva a Flix i la condemna al tancament total de la factoria a curt termini”.

Als llocs de treball directes que es perdran, tant els sindicats com l'Ajuntament alerten que se n'hi han d'afegir uns 80 més d'indirectes, d'empreses auxiliars. “L'empresa no ha avaluat l'impacte d'una mesura d'aquest tipus en un municipi de 4.000 habitants, en una comarca d'interior, on tindrà un efecte multiplicador devastador”, va lamentar Marc Mur. És per aquest motiu que reclamen a Ercros que s'ho repense.

LA XIFRA

207
treballadors
té actualment el grup químic Ercros a la factoria de Flix, situada just al costat del riu Ebre.

12,1 milions d'euros de pèrdues

La persistent crisi econòmica i la previsió que es mantingui el 2013 són els motius que Ercros addueix per posar en marxa un pla de reestructuració del grup químic. L'empresa va registrar el 2012 unes pèrdues de 12,1 milions d'euros, especialment en els negocis associats al clor. En total, Ercros acomiadarà 198 treballadors, un 12% de la plantilla. A Flix perdran la feina 156 persones –incloent-hi 21 jubilacions parcials–, 10 a Vila-seca, 7 a Cardona, 22 a Cartagena –on tancarà la planta de fosfats– i 3 de corporació. Tot i que l'empresa ho presenta com un ERO de grup, és clar que el major impacte recau sobre la factoria de Flix. Des de l'Ajuntament recorden el preu pagat per aquesta fàbrica en anteriors reestructuracions del grup, una planta que va superar el miler de treballadors. Per la seua banda, la Generalitat es reunirà amb la direcció d'Ercros per evitar que la situació sigui tan traumàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.