Empreses

Triticum elabora el pa de qualitat per a l'alta gastronomia

L'empresa combina tradició amb producció industrial per garantir un producte d'excel·lència

El pa és una barreja de farina, pa i aigua. Només això? Per en Xevi Ramon, pastisser de cinquena generació, fer pa va molt més enllà de lligar ingredients i donar forma a la massa. És una manera de viure en què la qualitat i l'excel·lència del producte són irrenunciables. Fa set anys que la seva empresa, Triticum –blat en llatí–, treballa des de les instal·lacions que té a Cabrera de Mar (Maresme) elaborant el pa per a l'alta gastronomia i oferint als cuiners de més renom un material fet a la seva mida. “Sóc un forner de poble arrelat a la comarca i al sector per tradició familiar i per convicció absoluta”, afirma. Ramon es va introduir en aquest camp l'any 1992 en un forn de Sant Pol de Mar i va continuar la seva formació a Catalunya, les Canàries i França. Amb els coneixements de l'ofici ben apresos, aquest forner pastisser tira endavant una empresa per vendre pa precuit i ultracongelat per a l'hostaleria.

Client específic.

Al costat del seu soci, Marc Martí, Triticum va començar a caminar ara fa set anys. Des dels inicis el client que es busca està vinculat a la gastronomia de rang superior i a l'hostaleria de cinc estrelles. “Et permet tractar amb professionals de primera línia i compartir experiències que t'ajuden a millorar el producte.” Tant és així que el primer cuiner a qui van presentar la proposta va ser Ferran Adrià. “El producte de qualitat té un preu i ens calia un client capaç de pagar-lo”, diu. A Triticum s'elaboren entre 20 i 25 pans diferents, a banda d'aquells encàrrecs específics, com ara un pa de vi elaborat per El Celler de Can Roca. O un pa de fum, o un altre d'algues. Els ingredients que es fan servir per a la seva elaboració són seleccionats amb rigorositat i cercats “allà on faci falta”. L'elaboració s'emmiralla en la tradició més antiga. “Estem parlant que tot el procés es pot allargar tres dies. El nostre pa no vol pressa, vol total i absoluta dedicació”, destaca, i hi afegeix que aquesta tradició en cap cas no està renyida amb l'ús de l'última tecnologia, “que permet coure el pa precuit i obtenir les mateixes característiques que un altre pa cuit a l'instant”.

Aquest procés permet a Triticum servir pa dins i fora de l'Estat “amb una durada del producte en perfectes condicions entre sis i vuit mesos”.

Diversificació.

Xevi Ramon no es considera una rara avis en el món del pa i constata que ja avui hi ha un bon grapat de professionals del seu ram que combreguen amb la màxima de la qualitat per sobre del preu ajustat. Malgrat que l'empresa continua i continuarà sent el vaixell referent de Triticum, el negoci s'ha diversificat amb l'obertura d'un forn a Vilassar de Mar –que porta el nom de la seva filla gran, Juliette– i un espai a l'antiga fàbrica Moritz de Barcelona gràcies a un acord amb els propietaris, que també ha donat com a resultat un pa fabricat amb cervesa de la marca.

Els projectes de futur són obrir un local al costat de la fàbrica “per degustar els nostres productes acabats de fer” i engegar la botiga en línia. Xevi Ramon defensa la qualitat de vida per sobre de tot. “Fer de forner no vol dir ni treballar de nit ni fer més hores que un rellotge per aconseguir el millor producte”, assenyala. I hi afegeix que “Triticum n'és el millor exemple”. I què marca la diferència? “L'aroma, el color i el gust d'un pa amb ferments naturals i que reposa 24 hores abans de coure'l en un forn de sola“, explica.

Facturació

2 M€

Treballadors

30

Any de fundació

2006

Triticum és el somni del mestre forner artesà Xevi Ramon per dur a les taules de cinc estrelles el pa de més alta qualitat. Des de la fàbrica de Cabrera s'ha fet un nom en el sector gràcies a combinar tradició i producció industrial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.