Economia

Ercros s'avé ara a suavitzar les condicions de l'ERO a Flix

L'empresa està disposada a reduir menys del previst la producció de la planta que té a la Ribera d'Ebre i fer-la funcionar amb 106 treballadors

Els sindicats creuen que s'ha obert una porta a l'esperança

La direcció d'Ercros va reconèixer ahir que en les reunions celebrades entre la direcció i el comitè d'empresa de la planta de Flix, a la Ribera d'Ebre, dijous i divendres passat, a Madrid, “la negociació ha avançat”. L'empresa s'ha obert a reduir el nombre d'afectats per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que va presentar al febrer, especialment a Flix, on ha calculat que hi pot haver 50 afectats menys dels previstos inicialment. L'ERO de l'empresa química catalana plantejava acomiadar 198 treballadors a tot l'Estat, 176 dels quals treballen a Catalunya, i la major part –156– a la planta de Flix, el 75% de la plantilla.

Diverses opcions

Després de la reunió d'ahir a Madrid, entre la companyia i el comitè d'empresa, els representants de les dues parts van afirmar que “les negociacions estaven avançant”. Fonts d'Ercros no van voler concretar més per “no interferir en el procés negociador”, mentre que fonts sindicals hi van afegir que aquesta setmana s'ha donat un punt de partida i la negociació ha de continuar la setmana que ve.

Durant la reunió d'ahir Ercros va obrir la porta a reduir el nombre d'afectats a Flix en 50 persones, amb fórmules com ara substituir la producció de clor per la d'un derivat, l'hipoclorit sòdic, més conegut pel seu nom comercial: lleixiu. Altres fonts asseguren que també s'està parlant de tancar la línia de producció de clor que Ercros té a la planta de Flix per a la petroquímica de Tarragona i continuar amb la d'ús intern.

L'empresa també va mostrar la voluntat de buscar una sortida industrial a la fàbrica de Cartagena, a Múrcia, en el termini d'un any –davant de la determinació que tenia fins ara de tancar-la–, així com vies per reduir l'afectació a la resta de centres i departaments implicats en l'ERO.

Jesús Ribera, coordinador del sector estatal de CCOO, va explicar en el viatge de tornada a Tarragona que la situació presenta una certa “esperança” perquè la direcció s'ha mogut cap a posicions favorables a negociar i fins ara “només parlava d'aplicar la reforma laboral”.

Davant d'aquests avenços, els sindicats preveuen ajornar les mobilitzacions i fer un “parèntesi” en la vaga indefinida convocada la setmana passada. El pas endavant de les negociacions sí que va fer decidir l'Ajuntament de Flix a aturar la seva tancada al consistori, iniciada dijous passat a la tarda, i complir la promesa de rebaixar la pressió contra l'empresa si aquesta “flexibilitzava” la seva posició respecte a l'ERO. “Els regidors aixecaran el peu de l'accelerador” però sense abaixar la guàrdia, va afirmar l'alcalde, Marc Mur. “No hem aconseguit res encara i, per tant, no hi ha res a celebrar”, va puntualitzar Mur.

LA XIFRA

198
treballadors
té l'empresa química catalana Ercros a tot l'Estat, 176 dels quals a Catalunya i, d'aquests, 156 a Flix.

Per la mediació de la Generalitat

L'Ajuntament de Flix va tancar el ple extraordinari d'ahir, que havia començat feia més de vint-i-quatre hores, amb l'aprovació per unanimitat d'una proposta en què es reclama la mediació de la Generalitat i el trasllat a Barcelona de les negociacions de l'ERO d'Ercros, que ara tenen lloc a Madrid. L'alcalde, Marc Mur, va destacar davant d'un nombrós grup de ciutadans que s'ha constatat que la proposta del consistori de mantenir oberta la planta de clor era possible. “L'Ajuntament en cap moment ha faltat a la veritat, sabíem les possibilitats que teníem”, va afirmar Mur. Els tres grups municipals del consistori de Flix –PSC, CiU i ERC– creuen que el govern tindria un paper rellevant en el final d'aquestes negociacions i van instar l'empresa a incorporar-lo d'ara endavant. L'alcalde va manifestar:
“No creiem que quedi cap motiu per seguir fent les
negociacions a Madrid.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.