Economia

opinió

Qui construirà, a Catalunya, quan faci falta?

La recuperació de l'economia a Catalunya i Espanya requereix fer el que sabem fer millor que els altres, però innovant (Schumpeter i la seva teoria dels cicles). Quin és el sector més capdavanter, avui? L'agroalimentari, que és tradicional i hiperinnovador. Han de fer el mateix les empreses constructores catalanes, si poden sobreviure a l'ofec que pateixen, el de les tres “N” (no feina, no crèdit, no cobrament de la feina feta).

Però el futur pot ser molt bo per a les empreses constructores catalanes. Caldrà renovar i millorar el parc d'edificis ja construït, en especial la seva eficiència energètica. En aquest àmbit, una directiva europea obliga –i hi dóna recursos– el sector públic a millorar l'eficiència energètica dels seus edificis. Aquesta mesura pot ser l'esquer que arrossegui les obres privades en aquest terreny. Però les empreses constructores s'hauran d'haver reconvertit en empreses de serveis energètics. Algunes ja ho estant fent... però hi arribaran vives?

Igualment, hi ha un camí molt important a encetar: el manteniment de les infraestructures. Amb excepcions (corredor mediterrani) ja no calen grans infraestructures a Catalunya. Algunes de les fetes aquests darrers anys millor serien al serraller (Alguaire, VAO, etc.). Però les que són eficients les hem de mantenir abans que no s'arruïnin pel seu intens ús.

I això no són grans obres, políticament lluents, però sí molt eficients econòmicament. Qui les ha de fer? Les empreses lligades al territori, tinguin o no la seva seu a Catalunya (és català qui viu i treballa a Catalunya, se'n recorden?).

Les constructores tenen futur, però han de ser innovadores, és a dir, han de construir millor, amb més qualitat, complir els terminis prefixats, amb menys cost; en definitiva, han d'augmentar la seva productivitat gràcies a la innovació.

Això és el que pretén el programa Innocons, format voluntàriament per més de 300 professionals del sector, sota l'aixopluc de la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC).

Tant de bo el nou president i càrrecs de la junta directiva s'ho creguin, això de la innovació, i donin suport al programa Innocons. Hi va la vida de les seves empreses! Si no es fa, no passa res... ja ho construiran, tot això, els xinesos!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.