Economia

Fusions: evitar errors del passat

unions

Els experts consultats aposten per mantenir la independència de Bankia, Catalunya Banc i Nova Galicia Banco

Consideren que sense lligams seria més fàcil el seu sanejament, gestió i posterior privatització

Amb l'estatització de Bankia, Catalunya Banc i Nova Galicia Banco, l'Estat espanyol controla al voltant del 20% del sistema financer. És una xifra gens menyspreable que obliga a buscar vies per optimitzar la gestió d'aquests actius. Els diversos experts consultats per El Punt Avui creuen, però, que una fusió de les tres entitats no és la millor manera d'aconseguir-ho. No obstant això, sí que aposten per trobar vies de col·laboració que augmentin el valor dels diferents grups per poder fer-los més competitius per facilitar la seva venda, un punt que consideren del tot irrenunciable. De fet, el ja famós Memoràndum d'Enteniment (Mou), signat pel govern espanyol amb les autoritats europees, ja estableix el 2017 com a data límit per privatitzar les entitats.

Santiago Simón, professor de finances de l'escola de negocis Esade, considera que actualment l'objectiu prioritari és sanejar les entitats, una feina que és més fàcil de fer per separat que no pas amb una hipotètica unió dels tres grups: “Tenint en compte el full de ruta marcat per Brussel·les és clar que és més fàcil reestructurar, gestionar i després vendre les tres entitats per separat que un grup molt gran.” I Simón hi afegeix: “Ara tenim tres problemes petits i, en canvi, si uneixes els tres grups en tindrem un de gran.” La banca espanyola solvent i l'estrangera són, a judici del professor d'Esade, els candidats per adquirir les entitats estatitzades. “Catalunya Banc i Nova Galicia Banco poden vendre's més ràpidament un cop sanejades; Bankia costarà una mica més per la seva dimensió, ara bé, té un gran equip directiu que l'està reflotant amb èxit”, conclou.

Josep Soler, director de l'Institut d'Estudis Financers (IEF), també és del parer que cal mantenir els tres grups independents. “No garanteixes una millor venda després de fusionar totes tres entitats”, diu. Ara bé, això no impedeix, segons Soler, la posada en marxa de sinergies que augmentin el valor per separat dels grups. “Es tracta de retallar costos i buscar economies d'escala que facilitin el sanejament dels tres bancs”, diu el director de l'IEF, que hi afegeix: “El FROB podria racionalitzar els serveis centrals dels tres grups per reduir costos, igual que la tresoreria, la gestió dels fons d'inversió, la gestió de riscos, el departament d'auditoria interna o el legal, entre altres coses.”

La banca estrangera

Rafael Sambola, professor de finances de l'escola de negocis Eada, pensa que amb una unió de Bankia, Catalunya Banc i Nova Galicia Banco no faríem res més que repetir els errors del passat: “Crec que seria contraproduent fusionar tres bancs febles com aquests; el que han de fer ara és acabar el seu procés de reestructuració per facilitar la seva privatització.” Tancament d'oficines, reducció de plantilles i d'actius són les actuacions que Sambola enumera per facilitar-ne el sanejament. “Jo crec que, al final, no esgotarem el calendari i tant Catalunya Banc com Nova Galicia Banco podran privatitzar-se abans si duen a terme el seu sanejament”, explica el professor. “Respecte a Bankia, la privatització potser s'allarga una mica més, perquè és un banc molt gran, i si vols que tingui ofertes atractives l'has d'incloure en la licitació a la banca estrangera, que no arribarà fins que l'economia espanyola estigui del tot recuperada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Les actes de la Fed suggereixen que al setembre podria rebaixar els tipus d’interès

Economia

CCOO manté la vaga al Port Olímpic coincidint amb la Copa

Barcelona
Comerç

La Xina investigarà els subsidis a les importacions de lactis europeus

Barcelona
ECONOMIA

La Paeria convocarà una cimera per impulsar la capitalitat hortofructícola de Lleida

Lleida
Economia

Bones perspectives de collita de la figa d’Alguaire gràcies a les altes temperatures

Alguaire
Economia

L’Ajuntament tanca sis parades dels antics ocellaires de la Rambla

Barcelona
unió europea

Brussel·les revisa a la baixa els aranzels als cotxes elèctrics xinesos

barcelona
Economia

Tercer any de mala collita de fruita seca al Camp de Tarragona

Tarragona
economia

L’alça del dèficit comercial alerta les empreses exportadores

barcelona