Economia

Els impositors de l'Aldea obren la batalla legal

L'associació d'afectats de la secció de crèdit de la cooperativa es personarà en el cas del bloqueig de comptes al jutjat de Tortosa

La jutgessa imputa l'exdirector general de Política Financera

Els impositors de la secció de crèdit de la cooperativa agrícola de l'Aldea no llancen la tovallola i, quinze mesos després del bloqueig de comptes de l'entitat, estan decidits a optar per la via judicial i reclamar responsabilitats a l'administració, a l'anterior junta rectora, a Caja Madrid i a qui faci falta per recuperar els seus estalvis. Encara hi ha entrampats 4,4 milions d'euros de poc més d'un centenar de socis i els afectats són conscients que només amb l'activitat de la mateixa cooperativa els serà molt difícil recuperar el capital. “El nostre principal objectiu és cobrar i una via per aconseguir-ho és reclamar responsabilitats per la via judicial”, explica el president de la plataforma d'afectats, Jordi Gas. Una vintena d'impositors van declarar la setmana passada al jutjat número 1 de Tortosa, on se'ls va citar per confirmar els seus comptes bancaris i oferir-los la possibilitat de personar-se en la querella presentada contra l'exgerent de la cooperativa Daniel Ferré pel bloqueig de comptes. I, en lloc de fer-ho de manera individual, es personaran en el cas de manera conjunta a través de l'associació d'afectats. “Tenim clar que ens hem de personar, ara hem de recollir fons per poder pagar els advocats”, assenyala Gas. En aquest sentit, la plataforma disposarà d'un estand en la Fira de l'Arròs i el Comerç, que es farà a l'Aldea entre el 12 i el 14 d'abril, i organitzarà sortejos per recaptar diners.

També se citarà a declarar la resta de socis amb diners bloquejats, així com la trentena d'afectats que van denunciar a la fiscalia el bloqueig de comptes de la secció de crèdit el desembre del 2011. “La jutgessa ha aixecat l'arxivament que va decretar el titular del jutjat número 4 i ha incorporat les denúncies al cas de la querella contra l'exgerent”, comenta la presidenta de la cooperativa agrícola de l'Aldea, Montse Llosa. “La justícia ja no es fixa només en l'exgerent, sinó que investiga, i s'han de depurar responsabilitats; cadascú haurà d'assumir la seua”, afegeix Llosa. En aquest sentit, el jutjat de Tortosa ha imputat vuit persones més per la fallida de la secció de crèdit, entre les quals hi ha l'exdirector general de Política Financera de la Generalitat Ferran Sicart i l'expresident de la cooperativa de l'Aldea Fernando Falcó. “Encara que qui feia i desfeia era l'exgerent, hi ha qui tenia la responsabilitat de vigilar”, assenyala Llosa.

A més de l'exdirector general de Política Financera, la jutgessa ha imputat un inspector de finances, Pau Benito, que s'afegeix a un altre inspector, Ramon Cortacans, ja imputat en el cas. Tot i que la Generalitat va detectar greus irregularitats en la cooperativa de l'Aldea el 2007, el cas es va arxivar el 2011 sense posar-hi cap sanció. També hauran de declarar com a imputats el secretari i el tresorer de l'anterior junta rectora, Josep Benito i Lluís Gilabert, respectivament, així com els dos fills i el cunyat de Daniel Ferré.

LA FRASE

Qui feia i desfeia era l'exgerent, però els que no el vigilaven també en són responsables
Montse Llosa
PRESIDENTA DE LA COOPERATIVA AGRÍCOLA DE L'ALDEA

LA XIFRA

12
imputats
hi ha actualment pel bloqueig de comptes de la cooperativa de l'Aldea, tres dels quals ja han declarat.
Les claus

Pendents del concurs de creditors i el pla de viabilitat

L.M

La cooperativa de l'Aldea fa un any que està en concurs de creditors, per la qual cosa és difícil que l'entitat augmente el nombre de socis, tot i que aquest és un requisit imprescindible, segons l'actual junta rectora, perquè la cooperativa sigui viable i els impositors recuperen els estalvis.

Conveni

Encara no hi ha data per a la presentació del pla de viabilitat i el conveni amb creditors i impositors. Un acord que les dues parts hauran d'aprovar i que determinarà la quitació i el calendari en què la cooperativa efectuarà els pagaments. “El jutjat mercantil ha de resoldre les al·legacions presentades per l'exgerent i desitjo que al juny puguem aprovar el conveni”, diu Llosa.

Demanda rebutjada

El jutjat social de Tortosa ha desestimat la demanda presentada per l'exgerent Daniel Ferré per acomiadament improcedent. Ferré reclamava 134.000 euros a l'entitat en virtut de les clàusules de blindatge del seu contracte. Segons la sentència, no li correspon indemnització. Ferré està acusat d'un presumpte delicte d'apropiació indeguda, administració deslleial i falsedat documental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

La 70a Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida s’apropa als 300 expositors

Lleida
economia

La Xina endarrereix l’edat de jubilació per primer cop des del 1978

barcelona
economia

Un 50% dels participants en els plans d’ocupació, troben feina en sis mesos

Barcelona

El Grup Refrica-Fritecno s’expandeix amb la compra de Frinco

FORNELLS DE LA SELVA
estats units

Els treballadors de Boeing als EUA van a la vaga, la primera en setze anys

barcelona
economia

L’economia catalana creix un 3 % gràcies a la demanda interna

barcelona
economia

El BCE abaixa els tipus un 0,25% per segona vegada aquest any

barcelona

La tercera edició de la iniciativa «Beu-te el museu» uneix dotze cellers i dotze museus

girona

Augment salarial i millors horaris pels 130 empleats d’Autobusos de Lleida

LLEIDA