Caula treu al mercat embotits sense al·lergògens
L'empresa gironina posa a la venda el mes vinent quatre referències, dues de gall dindi i dues de porc, a les quals ha substituït el greix animal per oli d'oliva
Embotits Caula, amb seu a Sant Gregori, que centra la seva activitat en la fabricació de productes carnis crus-adobats d'alta qualitat, treu al mercat aquest mes de maig una nova gamma de productes elaborats en els quals s'ha substituït el greix animal per l'oli d'oliva. La idea, segons explica el director general de l'empresa, Joaquim Caula, és desenvolupar una nova línia de productes que sota el nom genèric de Cuida't vol seguir “la tendència actual de productes saludables”. Són productes que, segons explica Caula, no porten colorants ni conservadors “ni cap dels al·lergògens que provoquen intoleràncies alimentàries, com és el cas del gluten, la lactosa i la soja, productes molt habituals en els embotits”. De moment es trauran al mercat dues referències a base de gall d'indi –llonganissa i xoriço– i dos més amb porc –fuet i xoriço–, però Caula assegura que “és una gamma que es pot ampliar molt” i que mercats com ara l'alemany en són grans consumidors. “Van ser precisament clients alemanys que van suggerir la producció d'embotit saludable però que no estigués al preu del bio”, explica.
Caula és una empresa familiar fundada el 1939 per Joaquim Pardàs (germà de l'avi de l'actual director general), que va construir la fàbrica a la zona que per aquella època era els afores de Girona: al costat del pont de la Barca. Tot i que amb els anys els directius de Caula van fer tot un seguit de modernitzacions i ampliacions de les instal·lacions, va ser a finals dels anys vuitanta quan l'empresa comença a internacionalitzar-se.
L'embranzida més gran va ser a partir del 1992, quan els fills de Joaquim Caula –la quarta generació dels Caula– entren a l'empresa –ara ja hi treballen els tres fills– que obliga a aixecar dues plantes més sobre la fàbrica i cap al 2000 es posa en marxa la nova secció de llescats i envasats al buit.
Amb el temps, les instal·lacions es queden petites i davant la impossibilitat de créixer més, els responsables de l'empresa decideixen traslladar-se al polígon industrial la Jueria de Sant Gregori i construir una fàbrica de 10.000 metres quadrats.
És a partir d'aquest moment que Embotits Caula creix “perquè ara podem atendre les demandes més grans”. “Tenim gairebé un 50% d'augment de vendes només els darrers sis mesos”, assegura el director general. A l'empresa hi treballen 38 persones i actualment només el 20% de la producció es ven Catalunya i a l'Estat, “vendes que han anat disminuint aquests darrers anys perquè amb la crisi molts petits productors han anat tancant” i el 80% va destinat a l'exportació –ven a 24 països, entre els quals hi ha Austràlia i Nova Zelanda–. L'empresa gironina també ven els seus productes a França, Holanda, Alemanya, Bèlgica, Anglaterra, Suècia, Dinamarca, Portugal i Noruega, entre d'altres.
Embotits Caula produeix al cap de l'any més d'un milió i mig d'embotits, una part important derivats del porc (fuets, llonganisses, salamis i pernils). Fa uns sis anys van decidir fabricar embotits per a clients musulmans i produir sota la denominació halal –tant a les instal·lacions antigues com a les noves disposa de línies de producció diferenciades–. En aquests moments Embotits Caula disposa d'unes 30 referències etiquetades sota la denominació halal, entre xoriços, salamis, fuets, llonganisses i pernils adobats elaborats amb vedella o amb gall dindi, i entre els objectius que s'ha marcat hi ha el de consolidar aquest mercat “que creix molt a poc a poc perquè, deixant de banda els Emirats Àrabs, la resta de països islàmics on arribem considera l'embotit un producte de luxe”.
Els sastres de l'embotit
Es defineixen com els sastres de l'embotit perquè s'han caracteritzat per fer produccions petites i a “mida del consumidor”. “Hem fet embotits amb tota mena de gustos: salamis amb gust a whisky i gust de poma; fuets amb formatge, amb xocolata, nous i figues, i fins i tot amb all” i “estem oberts a qualsevol demanda”. Asseguren que tot això ho fan per diferenciar-se de la resta d'empreses d'embotits.
Caula treu al mercat embotits sense al·lergògens