Economia

Agricultura

Vins de garatge certificats a Europa

Vins de Taller és el primer celler de l'Empordà que incorpora el logotip europeu de producció ecològica, l'eurofulla

Exporta a Bèlgica i comença a distribuir a Holanda

Genètica, terreny i elaboració són clau per aconseguir un bon vi, segons Antoni Falcón

Seguint l'exemple de la tradició francesa de petits cellers casolans, ubicats als garatges i de produccions artesanals i d'autor, va néixer fa onze anys a Siurana d'Empordà Vins de Taller. L'expert en plantes, jardins i paisatge, Antoni Falcón, és l'autor d'aquests vins que són els primers de l'Alt Empordà que duen a les etiquetes el nou logotip europeu de producció ecològica, l'eurofulla. Amb un concepte de celler que aposta pel vi d'alta pressió, Falcón explica la filosofia artesanal i meticulosa que segueix per aconseguir la producció; la darrera, de 30.000 ampolles. Des de la collita a primera hora del matí a les vinyes de Siurana fins al seu trasllat amb vehicles refrigerats fins al garatge de Vilamalla “com si es tractés d'un trasplantament d'òrgans”, la tria manual i la fermentació controlada en temperatura constant. “El vi és un producte viu i la seva conservació és fonamental”, afegeix Falcón.

Genètica, terreny i elaboració. Aquests són els conceptes fonamentals que, segons Falcón, són clau per aconseguir un bon vi. La genètica del raïm –en aquest cas amb una aposta per les varietats del Roine–, el terreny on aquesta genètica es transforma –aquí, la personalitat de l'Empordà amb la tramuntana és bàsica– i l'elaboració. En aquest darrer punt, des de la coberta verda dels camins de les vinyes o el centenar d'arbres que s'han plantat al costat i enmig de les vinyes per atreure els ocells i regular la temperatura seguint els preceptes, fins a la densitat entre cep i cep o també les ovelles del no llunyà mas Marcé que pasturen l'herba, són factors que hi influeixen. “En aquesta part és on podem intervenir i és la que acaba marcant un producte amb molta personalitat”, explica Falcón.

‘Organic wine'

Un cop aconseguit el segell europeu de vi ecològic –un segell que, per exemple, prohibeix l'ús de determinats productes químics fitosanitaris i herbicides–, Vins de Taller vol començar a tramitar ara els protocols per a la certificació Demeter, d'agricultura biodinàmica. “Això és un pas més enllà”, puntualitza Falcón. Per il·lustrar-ho, hi afegeix: “Considera que les plantes, com les persones, com més ben tractades estan, menys tractament necessiten.”

Vins de Taller, que serà el mes que ve a la fira Vinum Nature a Barcelona, continua la distribució arreu del territori, on té més presència a les comarques gironines, seguides de Barcelona. El seu vi dolç, el Lea, fet amb la varietat cortese i amb una producció molt limitada, és utilitzat en maridatges de reconeguts restaurants, com per exemple a la carta del restaurant Moo, feta pels germans Roca, al Miramar de Llançà i a la cuina de Nando Jubany. Ja més lluny, i a banda de la distribució que ja té a Bèlgica, el celler acaba de fer el pas per distribuir també a Holanda i portar-hi aquests vins arrelats al territori empordanès, tal com indiquen els noms dels vins de gama més alta, Baseia i Siurà, els dos noms dels nuclis urbans on hi ha ubicades les quatre hectàrees de vinyes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.