ecolasetmana

Sant Jordi no mata l'atur

L'atur continua batent records tant a Catalunya com al conjunt de l'estat i Moncloa busca un nou marc econòmic.

L'Estat espanyol pot adaptar com a propi aquell lema que tant ganxo va tenir a Catalunya cap al 1986. “Som 6 milions”, deia aquella campanya

Drama. Desgràcia. Desventura. Tres mots que comencen amb la lletra “d”, igual com passa amb “dijous desastrós”. Sí, perquè la mateixa setmana que havia ofert un lluminós Sant Jordi es reservava el dijous per presentar un desastre de magnitud. L'atur ha augmentat en 17.100 persones a Catalunya durant el primer trimestre de l'any, dada que fixa la taxa d'atur en el 24,53%, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA). Catalunya acumula 902.300 aturats, 65.300 més que durant el mateix període de l'any passat, i una taxa que trenca el màxim històric assolit el quart trimestre de 2012 (23,9%).

En el conjunt de l'Estat també es va de rècord en rècord. Quan la reforma laboral que va impulsar el Partit Popular ja ha complert el seu primer any de vida, l'Estat espanyol pot adaptar com a propi aquell lema que tant ganxo va tenir a Catalunya cap al 1986. “Som 6 milions”, deia aquella campanya. Doncs a l'Estat quan es parla d'aturats ja es pot dir que “Som 6 milions i unes miques més.” El nombre de persones sense feina se situa en 6.202.700, i la taxa d'atur s'alça fins a un màxim històric del 27,16%. Espanya ha registrat 237.400 aturats més que el trimestre anterior i 563.200 més que ara fa un any. S'han destruït més de 320.000 llocs de treball i ja hi ha prop de 3 milions d'aturats que estan sense feina des de fa més d'un any. A més, el nombre de llars amb tots els seus membres a l'atur arriba a 1.906.100 en el conjunt de l'Estat, 72.400 més que en el quart trimestre del 2012.

El consell de ministres de divendres va desgranar mesures per dibuixar el que en diuen “un marc econòmic per créixer”. Menys burocràcia per a emprenedors i pimes, pròrroga del gravamen sobre l'IRPF, augment de l'impost de societats i porta oberta a més taxes (possiblement sobre alcohol i tabac) són algunes de les accions per reactivar l'economia i per convèncer Brussel·les perquè doni un cop de mà (s'insisteix en la necessitat de flexibilitzar els objectius del deute).

Per la seva part, la Generalitat ha concretat que l'impost que ha de gravar els pisos buits que estan en mans de la banca i dels promotors, és un impost que té per objectiu incentivar el lloguer i que, per tant, serà per als habitatges que estiguin més de dos anys desocupats. Sobre el paper, en quedaran exclosos els habitatges que es trobin en municipis amb poca demanda. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha precisat que aquest nou impost no té “cap vocació recaptatòria”.

Coincidint amb la presentació del Saló de l'Automòbil (entre el 9 i el 19 de maig a Barcelona), el vicepresident d'Anfac, Mario Armero, ha afirmat que la crisi de l'automoció obliga a apostar per un únic saló biennal a Barcelona i suprimir el de Madrid.

La firma navarresa de desballestament i reciclatge de vehicles Desguaces La Cabaña estarà operativa a Vilanova del Vallès a partir del gener. Suposarà la creació de 200 llocs de treball. El Grup Puig, especialitzat en perfumeria i moda, va registrar el 2012 un benefici net de 173 milions d'euros, un 12% més. El grup Catalana Occidente ha registrat un benefici atribuït de 57,4 milions d'euros durant el primer trimestre de l'exercici. Caixa Guissona va tancar el 2012 amb uns actius de 426,7 milions d'euros, un increment del 12,68%. El grup San Patrick, propietari de Pronovias, va registrar unes vendes de 165 milions el 2012, un 10% més.

Josep Maria Álvarez ha estat reelegit secretari general de la UGT de Catalunya. El consell d'administració d'Endesa ha acordat la incorporació del conseller Miquel Roca Junyent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.