Economia

opinió

Universitat i emprenedoria

Un país sense
els centenars
de negocis
que tanquen mensualment
està condemnat
en deu anys a ser una societat mutilada. El servei Reempresa facilita la transmissió
de negocis sense relleu generacional

Temps enrere vaig assistir a una sessió de presentació de Reempresa, una iniciativa avalada per la Diputació de Barcelona que té com a objectiu facilitar l'assessorament especialitzat en transmissió de negocis, majoritàriament sense relleu generacional, a emprenedors que entenen quina quantitat d'esforços poden estalviar-se si, per a fer realitat el seu projecte, no han de començar de zero.

Ni el nostre país ni els nostres emprenedors no es poden permetre el luxe de prescindir de l'experiència de la generació que es troba a les portes de la jubilació, ni tampoc podem assumir amb normalitat, en un moment de crisi tan severa com l'actual, que tanquin mensualment centenars de negocis que funcionen. Un país sense aquests negocis està condemnat en deu anys a ser una societat mutilada.

Si, per altra banda, sabem que també hi ha milers de persones convençudes que l'autoocupació pot ser una sortida a l'atur i, a més de creure-ho, tenen realment perfil d'emprenedors i són conscients de la necessitat de formar-se, només cal posar els dos sectors en contacte. I això és el que fa Reempresa, de la qual parlava més amunt, amb la complicitat decidida d'alguns ajuntaments.

Però no n'hi ha prou a tenir una bona idea ni a tenir un bon accés al negoci somiat. Cal formar-se i cal també disposar dels recursos mínims necessaris per a començar. Per aquesta raó, les universitats hem de posar fi a la inèrcia d'acomiadar-nos de l'alumnat quan acaben els seus estudis. Si volem ser realment útils a la societat, hem d'acompanyar-los fins a la seva inserció plena en el mercat laboral, ja sigui formant-los fins a aconseguir que el seu perfil encaixi realment en les necessitats de les empreses, ja sigui tutoritzant els seus projectes d'emprenedoria fins que aquests siguin una realitat.

Però, a més, la universitat que Catalunya requereix ha de ser també una institució avaladora i facilitadora dels recursos per a emprenedors, bé a través de l'Institut Català de Finances, bé a través d'altres iniciatives com poden ser Microbank o Acció Solidària contra l'Atur. A la Fundació Universitària Martí l'Humà (Fumh.cat) ho fem des de fa molt de temps amb la complicitat d'ajuntaments com ara els de la Garriga, Granollers, la Roca del Vallès i les Franqueses, perquè hem optat lliurement per a posar l'accent en la formació i el suport als emprenedors, i també a detectar les seves necessitats financeres, a analitzar la viabilitat dels diversos projectes, a facilitar el servei d'assessorament i suport empresarial perquè els projectes arribin a bon port,  a promoure l'autoocupació i, si és el cas, a ajudar a elaborar els corresponents plans d'empresa. Durant l'exercici del 2012, la FUMH ha vehiculat crèdits a emprenedors per valor d'un milió dos-cents mil euros, en bona mesura provinents de l'Institut Català de Finances. Amb els convenis amb Microbank i amb Acció Solidària contra l'Atur d'enguany, l'objectiu per al 2013 és doblar aquesta quantitat.

Per aquesta raó la Universitat Autònoma de Barcelona reconeix la FUMH com a Centre Pilot de Suport a la Innovació i altres universitats s'estan inspirant en aquest model per a esdevenir eines útils per als seus alumnes un cop acabada la formació inicial.

Santiago Cucurella és director de la Fundació Universitària
Martí l'Humà



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SERVEIS

Personal de neteja i administratius, els més buscats als Serveis Locals d’Ocupació de Barcelona

Barcelona
empreses

Un tribunal dels EUA dictamina que Google viola les lleis antimonopoli

barcelona
economia

El Nikkei registra la pujada més gran des del 2008 l’endemà de la caiguda

barcelona
COMERÇ

Els comerços de Tarragona estan molt poc digitalitzats

TARRAGONA
habitatge

La compravenda d’habitatge cau un 11% al juny

barcelona
economia

Creixen un 55% els autoconsums col·lectius connectats a Endesa

girona
GIRONA

La compravenda d’habitatges a la demarcació cau un 13,3% el mes de juny

GIRONA
economia

Raimat inicia la verema amb molt bones perspectives gràcies a les temperatures del maig i juny

Raimat
energia

Baixa la producció anual d’energia elèctrica provinent de les renovables

barcelona