Passió per la riquesa del fons del mar
L'empresa Plàncton oferirà a l'estiu visites guiades a les platges de l'Ametlla de Mar
Donar a conèixer la riquesa del fons marí i els espais costaners. Aquest és l'objectiu de l'empresa Plàncton, creada fa pocs mesos per dues sòcies: Aurora Requena, llicenciada en biologia i màster en ciències del mar, i Eli Bonfill, llicenciada en ciències del mar i màster en la mateixa disciplina. Totes dues senten passió per la riquesa marina i asseguren que la costa de l'Ebre i la Daurada són molt riques i res no tenen a envejar a la Costa Brava. De fet, cap de les dues és ebrenca però han optat per traslladar-se a aquest territori captivades pel seu potencial i pel fet que no hi ha cap empresa que explote la bellesa del fons marí. “A excepció del delta de l'Ebre, no hi ha empreses que es dediquen a difondre els valors naturals de la costa, vam considerar que hi havia un nínxol de mercat”, explica Bonfill. Asseguren que són la primera empresa a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona que es dedica a la comunicació, divulgació, educació, formació i gestió de projectes sobre temes marins.
Dissenyar itineraris interpretatius submarins i costaners, elaborar continguts d'exposicions, realitzar cursos i conferències, elaborar material didàctic i pedagògic, fer estudis de seguiment d'espècies i ecosistemes o projectes d'interès per al sector pesquer, són alguns dels serveis que s'inclouen en el catàleg de Plàncton. Uns serveis que ofereixen a ens públics, centres de recerca, universitats, fundacions, empreses d'aqüicultura, etcètera. El cert és que la mateixa crisi que les ha empès ha muntar la seua pròpia empresa en frena les possibilitats de creixement. “No hi havia opció de trobar feina i la necessitat de supervivència ens ha portat a crear l'empresa”, assenyala Bonfill, mentre que Requena hi afegeix: “Hem fet molts pressupostos per a administracions públiques que hi semblen interessades, però les respostes tarden més del que voldríem.” De moment, han fet un projecte per a l'Ajuntament d'Alcanar, concretament s'han instal·lat uns plafons al front marítim que expliquen els valors naturals de les platges i la pesca d'aquesta àrea. També han fet xerrades obertes al públic, una fa poques setmanes al campus de les Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, una altra al Parc Natural del Delta de l'Ebre (dirigida a empresaris) i properament en faran una a Tarragona.
I mentre els projectes que tenen en cartera no acaben de fructificar, Bonfill i Requena preparen per a aquest estiu un itinerari submarí a les platges de l'Ametlla de Mar. En aquest sentit, han demanat permís a Costes per instal·lar una caseta al costat del castell de Sant Jordi d'Alfama, des d'on oferiran itineraris submarins guiats d'una hora de durada aproximadament. Llogaran el tub per respirar i les ulleres, així com el vestit de neoprè, i en grups de 14 persones màxim (a partir dels 8 anys d'edat) mostraran la riquesa de la praderia de posidònia de l'Ametlla de Mar. “Les cales petites que hi ha en aquesta part de la costa de l'Ebre afavoreixen la conservació del medi”, sosté Requena. Els turistes podran resseguir la costa i meravellar-se amb la gran quantitat de pops, sèpies, estrelles de mar, eriçons i gorgònies que hi ha a pocs metres de la costa.“Confiem obtenir el permís per instal·lar-nos a peu de platja, on una de les dues s'encarregarà de les visites guiades i l'altra continuarà la resta de la feina de despatx i de seguiment de projectes”, diu Requena. Així, entre el 15 de juny i el 15 de setembre la seu de Plàncton, que ara és a Tortosa, es traslladarà a la vora del mar. “Compartim despatx amb l'informàtic que ens ha dissenyat la pàgina web, el futur passa per la col·laboració entre petites empreses”, comenta Bofill. D'altra banda, el pròxim curs acadèmic Plàncton oferirà als estudiants de secundària un crèdit de síntesi sobre el mar.
Tot i el poc temps que fa que funciona l'empresa de serveis marins, des del setembre del 2012, ja han rebut el primer premi del concurs d'emprenedoria femenina de la Diputació de Tarragona.
Passió per la riquesa del fons del mar