Gran angular

Les estacions d'esquí reben un 9,3% més de visitants en una gran temporada

Les nevades han permès reduir el consum elèctric i pal·liar en part l'impacte de la pujada de l'IVA

Si Vaquèira Beret fos a Andorra, el 2012 hauria guanyat 6 milions més per fiscalitat

“Temporada inoblidable!” Amb aquesta frase que es pot llegir al web de Vaquèira Beret, l'estació de la Val d'Aran, l'última a tancar, ha posat fi a una de les campanyes més llarga i amb més neu dels darrers anys. Amb alguna excepció, el balanç positiu és extensible a la resta d'estacions catalanes -amb algunes excepcions- que han venut 1.844.214 dies d'esquí, un 9,3% més que l'any passat. El major creixement l'ha experimentat la Molina, que ha rebut un 36,4% més d'esquiadors que la temporada 2011-2012, i la Masella, amb un 13,1% d'increment. La nota negativa la posa Espot, que baixa un 2,7%, i Vallter 2000, que cau un 39%.

La satisfacció que desplega Vaquèira Beret en el seu portal virtual també l'exhibeix el seu director general, Aureli Bisbe, que destaca les “excel·lents” condicions per a la pràctica de l'esquí que s'han donat aquesta temporada gràcies a la gran quantitat de neu caiguda. Aquestes circumstàncies van fer possible un profitós inici, una bona Setmana Santa i allargar la temporada un mes, sense perdre diners. Així, i malgrat que els temporals de neu van malmetre els caps de setmana de gener i febrer l'estació ha tancat amb un balanç de 784.393 esquiadors, un 2,5% més, i un nivell d'ingressos similars. Aureli Bisbe reconeix que cada temporada és diferent però han aconseguit estabilitzar els resultats: “Fa cinc anys que no varien gaire”, assegura. Aquest equilibri dels comptes és una fita que, malauradament, poques estacions d'esquí catalanes tenen, i això les fa molt fràgils en un entorn terriblement volàtil.

A la recerca d'aquesta estabilitat està l'estació de Boí-Taüll, a l'Alta Ribagorça, que està a punt de superar el difícil moment d'ara fa un any quan van presentar concurs de creditors. L'estació, participada majoritàriament pel grup immobiliari Nozar, va aconseguir un acord amb les entitats creditícies que estaven pendents de l'evolució d'aquest any: “Malgrat que no ha estat un any normal perquè vam començar a comercialitzar massa tard, hem aconseguit tancar amb uns números que demostren que el pal de viabilitat és creïble; pensem que aquesta temporada serà un punt d'inflexió per al resort”, assenyala David Rey, responsable comercial i de màrqueting. Boí-Taüll ha tancat amb uns 90.000 dies d'esquí venuts, que representa un 8,3% més. L'acord amb les entitats financeres creditores, entre les quals hi ha l'ICF, es pot produir en les pròximes setmanes.

Dificultats financeres també van portar l'ICF a traslladar la gestió de les estacions d'Espot i Portainé (Pallars Sobirà) a Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) el juliol del 2011. Actualment FGC és el principal operador d'esquí de Catalunya. A més d'Espot i Portainé també controlen la Molina, Vall de Núria i Vallter. Totes cinc han registrat mig milió d'esquiadors, xifra que suposa un increment del 18%. Destaca el fort increment de la Molina (Cerdanya), amb 285.000 esquiadors, un 36,4% més. Aquesta estació i la de la Masella, també a la Cerdanya, que ha incrementat els clients en un 13,1%, s'han beneficiat dels pèssims mesos de gener i febrer. Quan el temps no acompanya, pateixen més les estacions allunyades de la regió metropolitana i que requereixen pernoctació; els aficionats a la neu opten per escapades d'un dia quan el temps és benigne.

Una menció mereixen les instal·lacions d'esquí nòrdic i raquetes de neu. Si la temporada 2011-2012 no van poder obrir per falta de neu, enguany han pogut captar uns 43.000 aficionats a altres formes de gaudir de la neu.

Per a Joaquim Alsina, director general de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), el balanç és molt positiu amb l'excepció de Vallter, que ha registrat un retrocés perquè la campanya de l'any anterior havia estat bona.

La gran quantitat de neu caiguda, a més d'animar l'afluència d'esquiador, també ha tingut un efecte positiu sobre el consum d'energia. Alsina explica que, si bé les màquines trepitjaneu han treballat més, els canons ho han fet a un ritme molt inferior al d'altres temporades i això s'ha notat en els comptes de les estacions: “Per al nostre sector el factor energia és crític”, explica Alsina.

Aquest fet podrà amortir en certa manera la repercussió negativa de la pujada de l'IVA en un 2%, que les estacions han assumir sense repercutir en el preu dels forfets. En el cas del lloguer de material i classes d'esquí, l'IVA ha passat del 8% al 21%. Però la bona temporada no allunya els núvols sobre el sector. “Una flor no fa estiu”, diu Alsina. L'esquí català té un problema més estructural que un any de neu no resol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.