Blindar fanals del robatori de fils i cables
Els germans Riba ideen Coppersafe, un sistema antivandalisme d'instal·lació senzilla
Administracions, constructors i promotors d'obra pública han passat anys havent de batallar per evitar els robatoris de tot tipus de cables de coure i de la xarxa elèctrica, sobretot en urbanitzacions aïllades, i gastant-se un dineral per reposar-ho. Tres germans de Matadepera, l'Esteve –enginyer de camins–, la Montse –advocada– i en Joan –enginyer industrial– Riba, amb la col·laboració de l'electricista Antoni Gasulla, acaben de posar al mercat el sistema Coppersafe, un mètode d'instal·lació senzilla i econòmica que blinda els fanals contra aquests actes vandàlics. I de moment, amb pocs mesos de vida ja es pot dir que els resultats són molts positius i a municipis com Matadepera, el Catllar o Sant Cugat del Vallès, on s'ha instal·lat, no han registrat cap robatori. El pròxim municipi on el posaran serà Olesa.
L'èxit de la iniciativa està gairebé garantit per la senzillesa de la seva instal·lació i el baix cost. Consisteix que quan els cables entren dins el fanal, just abans d'arribar a la caixeta de connexions, passen per l'interior d'un tub d'acer galvanitzat i que se segella injectant-hi un morter de resina epoxi que fusiona el tub i els cables, evitant així que es puguin tallar. I a més, a la part inferior del tub, s'hi col·loquen dues rosques i una volandera perquè el lladre no pugui accedir amb la mà o amb una eina a l'interior i tibar els cables per endur-se'ls. La inversió que han fet per tirar endavant l'empresa, amb seu a Terrassa, entre la patent, fer el disseny i la fabricació, no arriba als 10.000 euros i, de moment, prefereixen no fer càbales sobre el que poden arribar a guanyar.
Sí que tenen clar que ofereixen una solució a un problema molt estès no només a escala local, sinó també arreu d'Europa i a Llatinoamèrica. Un problema al qual fins ara no s'ha trobat una solució tècnica amb cara i ulls que no sigui la instal·lació de sistemes elèctrics i no mecànics que fan sonar una alarma per avisar que s'està produint un robatori de cables. “No són gaire eficaços, perquè els lladres fan saltar l'alarma d'una punta d'una urbanització i comencen robant per l'altra i, a més, són entre 10 i 15 vegades més cars” que el sistema Coppersafe, explica l'Esteve. El cost del sistema és d'uns 26 euros per un fanal de mida estàndard, sense comptar l'instal·lador, quan reposar el cable d'una urbanització de 25 fanals pot costar a les administracions o al constructor entre 15.000 i 20.000 euros. En aquest cas, la instal·lació del sistema de protecció Coppersafe suposarà uns 700 euros, afegeix Riba. Coppersafe no només està destinat a les administracions, sinó també als constructors per evitar que els robin el cablejat mentre fan les obres, o als promotors, un cop ja estiguin acabats els treballs i encara no hagin entregat la urbanització als consistoris, un període que “es pot allargar anys”.
No és estrany que un cop provada la seva eficàcia ja hagin començat a rebre peticions d'informació de diversos ajuntaments, com el de Sant Guim de Freixenet, i consells comarcals, com el de la Segarra, interessant-se per la seva instal·lació. La Montse explica que fins i tot han detectat que alguns ajuntaments pressuposten cada any una partida de diners per a la reposició del cablejat de fanals, que podrien destinar a altres coses si hi col·loquessin Coppersafe. També tenen concertades visites a les diputacions de Lleida i Barcelona, ja que pot ser un dispositiu molt útil per als fanals de les carreteres de la seva titularitat. I juntament amb ACC10 de la Generalitat preparen la sortida al mercat exterior, perquè és una problemàtica que es repeteix a tot el món.
Donarà feina a una fundació de discapacitats
Coppersafe fa poc més d'un parell de mesos que es va constituir i en principi l'empresa assumirà les feines d'ensamblatge de les peces i l'empaquetat, però quan comencin a tenir més volum de comandes han arribat a un acord amb Prodiscapacitats Fundació Privada Terrassenca (Prodis) perquè s'encarreguin d'aquesta feina i del subministrament. Abans de la seva col·locació, que està a l'abast de qualsevol instal·lador, l'empresa també fa proves per garantir el seu funcionament i el guiatge tècnic perquè es faci correctament. Les caixes són de 25 unitats, per a diferents mides i tipus de fanals, i inclouen el morter de resina, la pistola i el broquet per poder-lo aplicar.
Blindar fanals del robatori de fils i cables