Economia

El material per a la construcció exporta un 5% més amb la crisi

Les vendes estatals a l'exterior superen els 16.000 milions d'euros i estan per sobre de les del 2008, l'últim exercici abans de la patacada

Llatinoamèrica es consolida com a alternativa davant una UE que perd pes

O bé sortir a l'exterior amb força o bé desaparèixer. Aquesta ha estat la disjuntiva que molts fabricants de material per a la construcció s'han plantejat en els últims anys i, especialment, arran de la crisi financera i la punxada de la bombolla immobiliària. Davant un mercat estatal que travessa una forta recessió, les empreses centrades en aquesta activitat no han tingut més remei que buscar en els mercats exteriors les comandes que no troben aquí.

Així, els fabricants de material per a la construcció van exportar l'any passat per valor de 16.581 milions d'euros a l'Estat espanyol, segons dades de l'Icex i Construmat, el saló de la construcció de Fira de Barcelona que obre les seves portes dimarts que ve. Aquesta xifra representa un 5,5% més que els 15.440 milions d'euros assolits a l'exterior el 2008, l'últim exercici considerat bo abans de la patacada.

I, encara que la Unió Europea (UE) acapara la major part de les exportacions, l'actual context econòmic es deixa notar i molt en la seva evolució. La UE concentrava el 60% de les vendes a l'exterior el 2006, un percentatge que s'ha reduït al 53,5% el 2012 (veure quadre adjunt). Per contra, han guanyat pes els països emergents i, especialment, l'Amèrica del Sud, que ja representa el 13% del total d'exportacions de material per a la construcció de l'Estat, quan fa sis anys el seu volum era molt petit.

Valor afegit

Aquest tipus d'activitat és molt heterogènia i hi ha alguns productes amb més possibilitats per ser exportats que altres. Si bé el pes i el volum d'alguns materials encareixen la mercaderia quan s'allunya del centre de producció, existeixen altres fàcilment exportables. Així, els productes industrialitzats com ara la maquinària lleugera, les rajoles, les aixetes i els sanitaris, amb un més gran valor afegit, són els que més surten a l'exterior.

Una obertura exterior essencial per mitigar la crisi interna que travessa l'activitat i que, segons les dades d'un informe de Construmat, generarà 12.500 nous llocs de treball anuals en empreses estatals sempre que les exportacions de la construcció, que representen el 7,5% del total, continuïn evolucionant tal com s'ha esdevingut en els últims anys.

LA XIFRA

12.500
llocs de treball anuals generarà a l'Estat la construcció, si les exportacions creixen al ritme dels últims exercicis.

Manifest en defensa de l'activitat

Amb l'objectiu d'intentar posar fre a la paràlisi que afecta el sector de la construcció, tots els agents vinculats a aquesta activitat han consensuat el Pla d'acció Construmat per impulsar l'economia des de la indústria de la construcció. El document reivindica el paper d'aquest sector per sortir de la crisi i proposa al govern espanyol un paquet de mesures en àmbits com ara l'obra civil, la rehabilitació, l'eficiència energètica i l'habitatge residencial. Igualment, reclama l'existència d'un interlocutor únic i interministerial que es “comprometi a elaborar un pla estratègic” per al sector. La construcció aportava el 12,6% del PIB estatal l'any 2006 i donava feina a més de 2,6 milions de persones, però, en cinc anys, s'han destruït 1,5 milions de llocs de treball i han desaparegut prop de 170.000 empreses centrades en aquesta activitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Les actes de la Fed suggereixen que al setembre podria rebaixar els tipus d’interès

Economia

CCOO manté la vaga al Port Olímpic coincidint amb la Copa

Barcelona
Comerç

La Xina investigarà els subsidis a les importacions de lactis europeus

Barcelona
ECONOMIA

La Paeria convocarà una cimera per impulsar la capitalitat hortofructícola de Lleida

Lleida
Economia

Bones perspectives de collita de la figa d’Alguaire gràcies a les altes temperatures

Alguaire
Economia

L’Ajuntament tanca sis parades dels antics ocellaires de la Rambla

Barcelona
unió europea

Brussel·les revisa a la baixa els aranzels als cotxes elèctrics xinesos

barcelona
Economia

Tercer any de mala collita de fruita seca al Camp de Tarragona

Tarragona
economia

L’alça del dèficit comercial alerta les empreses exportadores

barcelona