Un programa per fer-se gran abans
Les empreses participants en la xarxa d'acceleradores d'ACC1Ó fan un primer balanç positiu de l'experiència
Des de principi d'any 31 empreses de nova creació d'arreu del país participen en el primer programa d'acceleradores de la xarxa d'ACC1Ó, situada al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. Es tracta d'una experiència pilot dins el programa de la xarxa d'acceleradores Start-up Catalonia que ha posat en marxa el govern català i que pretén tenir operatives vuit unitats arreu del territori l'any que ve.
La base d'aquest programa l'explicava el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, durant la presentació de la xarxa d'acceleradores en el darrer Biz Barcelona. “Determinades empreses per consolidar-se necessiten créixer, ampliar plantilles i internacionalitzar-se, i això a les empreses molt noves sovint els costa molt, necessiten un suport extern per accelerar aquest procés.” Aquest suport extern es tradueix bàsicament en la posada al seu abast d'un tutor o assessor professional, així com d'un mentor –empresaris consolidats i directius amb experiència-, que poden aconsellar els emprenedors en la presa de decisions estratègiques. El programa, que té un any de durada, també facilita el contacte dels emprenedors amb inversors potencials i organitza activitats formatives per cobrir aquelles mancances en aspectes tècnics de la gestió empresarial que puguin tenir els empresaris novells.
MENYS DE CINC ANYS.
En general, un dels aspectes que més valoren les empreses participants és la figura del mentor, que els acompanya durant tot aquest any i que els aporta coneixement i experiència en la presa de decisions. “Fer empresa és una selva, si tens una persona d'aquest nivell que t'ajuda es guanya molt de temps i es cometen menys errors”, destaca Riba. Per això Carles Argemí, un dels socis fundadors de Testamenta -una altra de les joves firmes integrants de l'acceleradora-, creu que de cara a les properes que es posin en marxa ACC1Ó es podria plantejar un “sistema de rotació d'aquests mentors per tal que totes les empreses hi tinguessin accés”.
Les previsions del govern són acabar de desplegar el programa d'acceleradores al llarg d'aquest any i el que ve per arribar a un total de vuit, situades en diferents punts de la geografia catalana. De moment a la de Girona ja se n'hi ha afegit una altra, a Mataró, i en breu se n'hi sumaran dues més a Sant Cugat i en un punt a determinar del Baix Llobregat. De cara al 2014 el govern preveu tenir-ne a punt tres més a l'àrea de Tarragona, Lleida i la Catalunya central, i pel que fa a Barcelona ciutat Generalitat i Ajuntament col·laboraran per integrar-la a l'activitat que ja desenvolupa Barcelona Activa. En total, l'objectiu és donar servei a 200 empreses l'any a través de les vuit acceleradores.
“Tenir un tutor expert ens ha ajudat molt”
Testamenta és el primer portal a l'Estat espanyol que permet fer el testament en línia, de manera ràpida –en un màxim de 48 hores– i amb un preu tancat. El projecte va sorgir el novembre de l'any passat i avui hi treballen set persones. “Si tot va bé, esperem començar l'any que ve amb quatre persones més en plantilla”, destaca un dels tres socis fundadors de l'empresa, Carles Argemí. L'empresa, amb seu a Sabadell, acaba de tancar acords amb les ONG Unicef i WWF, així com amb Europ Assistance, que els permetrà, explica Argemí, “fer un salt molt important en el nombre de clients”. Si bé aquests acords ja estaven en marxa abans de l'entrada en l'acceleradora, el soci de Testamenta admet que estar dins el programa els ha ajudat a negociar millor les condicions: “Ens ha donat peu a tenir un tutor amb molta experiència per orientar-nos en les decisions estratègiques.” Com la resta de les empreses del programa Testamenta, ultima la seva internacionalització, que començarà a Llatinoamèrica, i concretament a l'Argentina i Mèxic. En poc més de mig any el portal ha gestionat més de 700 testaments.
“Aquest suport és més valuós que donar diners
stikets és una empresa d'Igualada que es dedica a confeccionar i comercialitzar etiquetes personalitzades per al marcatge de roba i d'objectes d'ús freqüent com ara sabates o biberons fundada a finals del 2010. “Des del principi hem tingut un creixement important i vam pensar en l'acceleradora per mantenir aquest ritme”, explica un dels socis, Toni Ribas. Un dels objectius prioritaris és la internacionalització cap a Llatinoamèrica i països del sud d'Europa. “Esperem poder començar d'aquí a dos o tres mesos”, explica. Els objectius en facturació i plantilla també són ambiciosos. Stikets espera doblar la facturació aquest any i crear dos o tres nous llocs de treball a l'any. Ara hi treballen cinc persones, tres més de les que van començar. Fins ara la comercialització s'ha centrat bàsicament en les vendes en línia, però l'empresa acaba de tancar un acord amb Abacus i confia a tancar nous acords de distribució. Com la resta d'empreses, el que més valoren de la seva presència en l'acceleradora “és la quantitat de cracs que et permet conèixer i que poden assessorar-te; això és quasi més valuós que no pas que et donin diners”.
“Et permet créixer més ràpid que anant sol”
Biotactex va néixer fa dos anys centrada en l'elaboració de roba interior per a nens i adults confeccionada amb fibra de bambú, un material antibacterià que absorbeix la suor i que ajuda a regular la temperatura corporal, característiques que “situen la fibra de bambú com una de les fibres del futur”, destaca el fundador de Biotactex, Josep Mascarós. La sortida a l'exterior és un dels objectius que s'ha marcat aquesta empresa amb seu al viver d'empreses Nexes, a Forallac (Baix Empordà). “Ara ja tenim comandes de fora, especialment de països com ara França, Itàlia o el Regne Unit, i estem elaborant el pla d'internacionalització per incrementar aquestes vendes”, destaca Mascarós. Aquest salt requerirà reforçar la plantilla de l'empresa, que ara només té el seu fundador com a treballador fix. “A partir del setembre s'incorporarà un director comercial i una persona al magatzem, i l'any que ve esperem incorporar quatre o cinc persones més.” Per assumir el creixement en comandes, Biotactex també busca un soci industrial. “L'acceleradora m'ha permès plantejar un creixement molt més ràpid”, diu Mascarós.