Economia

Adolf Todó afirma que ''vist el que s'ha vist'' ara no hauria fet les emissions de preferents

L'expresident de Catalunya Banc atorga en un 95% la culpa de les pèrdues econòmiques de l'entitat al seu antecessor Josep Maria Loza

“'Aquesta era una festa en la que ens varem equivocar tots i fins i tot també els inversors europeus que ens varen deixar diners a cabassos per alimentar una bombolla'', assegura sobre l'origen de la crisi

L'expresident de Catalunya Banc, Adolf Todó, ha obert la comissió d'investigació sobre les possibles responsabilitats derivades d'actuació i la gestió de les entitats financeres i la possible vulneració dels drets dels consumidors. Todó ha reconegut que ''vist el que s'ha vist'' en les emissions de preferents ara no hagués defensat aquesta via de capitalització. L'expresident ha volgut deixar clar que la responsabilitat de les pèrdues econòmiques de CX no ha estat fruit de la seva gestió, que només suposen el 5% de l'estat actual de l'antiga caixa, si no que en un 95% de culpa procedeix de l'antic equip de gestió que en les seves decisions van portar a l'antiga Catalunya Caixa a ser nacionalitzada.

Todó ha denunciat que el control de riscos de l'antic equip directiu liderat per l'antic director general Josep Maria Loza va ser nefasta i van acumular una situació de l'entitat que amb l'esclat de la crisi va portar a l'antiga caixa a un deteriorament que va acabar amb la nacionalització i amb un requeriment de capital de 8.000 milions d'euros a finals del 2012.

Moltes de les intervencions dels diputats que han interpel·lat Todó han estat per demanar al banquer que amb perspectiva digues qui podia ser el culpable de l'esclat de la bombolla immobiliària i l'entrada en fallida de moltes de les entitats financeres i en general dels sistema bancari espanyol que ha acabat intervingut per la Unió Europea.

En resposta a la diputada del PSC, Alícia Romero, Todó ha reconegut que ''tothom ha comès errors'' però també ha dit que si els anys 2004 i 2005 el Banc d'Espanya hagués demanat al ministre d'Economia que aturés l'expansió del sector immobiliari ningú hagués fet cas en aquest advertiment.

Una festa

Per explicar això, Todó ha dit que això hagués estat com si una persona entra en una festa per aturar-la quan és el moment més animat i tothom està a punt d'agafar una borratxera. “'Aquesta era una festa en la que ens varem equivocar tots i fins i tot també els inversors europeus que ens varen deixar diners a cabassos per alimentar una bombolla''. L'expresident ha recordat que en aquells anys la prima de risc espanyola estava per sota del preu d'emissions d'Alemanya i per tant l'entrada de diners al sistema bancari espanyola era a mans plenes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.