Opinió

editorial

Més simplificació en la contractació

L'Estat espanyol és el líder del rànquing europeu en més varietat de contractes laborals. N'hi ha de tota mena, massa. Potser es pot arribar a pensar que com més varietat millor perquè així serà més fàcil triar i remenar per trobar aquell document contractual ideal per a les dues parts. Però la realitat és que el laberint existent en l'actualitat no és bo per a ningú. Cal avançar cap a la simplificació, no és normal que hi hagi una oferta d'una quarantena de modalitats diferents. La pregunta és: per què hi ha tanta varietat? Doncs perquè és el fruit de massa reformes laborals. A tall d'exemple, l'Estat espanyol ha dut a terme 8 reformes laborals en un període de només 10 anys. Els experts consultats per fer l'article que presentem en el Focus ens diuen que el fet d'haver-hi tantes modalitat és un mal indicador que respon a la coexistència de diferents règims jurídics que no beneficien ni els treballadors ni els empresaris. També és veritat que tenir el nombre adequat de variants de contracte no posarà fi a la crisi i sobretot a l'alta taxa d'atur. Però sí que pot ajudar a simplificar els aspectes administratius que sovint dificulten el dia a dia de l'activitat econòmica d'una empresa. És cert que les grans empreses ja tenen els seus assessors a l'hora de donar entrada al món laboral a un nou empleat. La dificultat principal vindrà quan això passa a les petites i mitjanes empreses. Moltes vegades la sort d'una pime a l'hora de contractar un nou treballador dependrà de l'assessor de torn. D'altra banda, no fa gaires setmanes hi va haver el debat de si seria bo que només hi hagués un únic contracte. Ni la patronal ni els sindicats s'han mostrat eufòrics perquè hi hagi un sol contracte. Des dels sindicats perquè temem que sigui l'excusa per rebaixar el cost de l'indemnització, i des de les patronals, per si la correcció es fa en la direcció del contracte indefinit en lloc del temporal, és a dir, pel mateix que els sindicats però en sentit contrari. Cal buscar doncs la manera de simplificar el marc contractual com a la resta de països europeus.

Aposta catalana pel turisme global

Catalunya és una potencia turística de primera magnitud. Fa pocs dies en aquestes mateixes pàgines explicàvem que havia crescut l'entrada de visitants en bona part gràcies a les persones que venien de països emergents. Aquesta setmana expliquem, ara que ja sabem les dades de passatgers que ha rebut l'aeroport del Prat en el primer semestre, que, efectivament, els increments procedeixen de països de fora de la Unió Europea. En canvi, els procedents d'Europa s'estanquen i els de l'Estat espanyol cauen. L'explicació de l'estancament de països com ara França, Regne Unit o Itàlia es deu a la crisi econòmica que també els afecta poc o molt. Segurament la marca Barcelona, els productes turístics, la gastronomia i el clima són atractius de primera magnitud per portar visitants a Catalunya. I, efectivament, també cal una promoció constant a l'exterior. El clima i el sol i platja també és un bon reclam per aquells visitant que estan sotmesos moltes hores a les baixes temperatures. Per això, aquesta setmana presentem les novetats de Golden Hotels, una cadena de Pineda de Mar que es reivindica com a referent del turisme familiar i tradicional. Darrerament la seva orientació va cap a la defensa del sol i platja especialment pensat per al visitant britànic i rus. L'important és que hi hagi una oferta variada i de qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.