La rajola rica plora menys
Per la majoria, per la immensa majoria, aquesta és una pàgina que s'ha de llegir amb el mateix esperit amb què s'entra en una sala de cinema: amb sort passarem una estona entretinguda, però tenim clar, molt clar, que veurem (llegirem) coses que no ens passaran mai en la realitat. Un cop avisats, som-hi.
Un total de 770 milions d'euros és el preu en què està taxada la casa (per anomenar-la d'alguna manera) més cara del món. És a la ciutat índia de Bombai i consta de 37.000 metres quadrats repartits en 27 plantes. Amb tants metres hi ha espai per a tot i seria feixuc desgranar els ets i uts de l'habitatge. Deixem-ho només en un parell o tres de detalls: 9 ascensors, pista d'helicòpter, un garatge amb capacitat per aparcar-hi 168 cotxes i una “habitació de neu” (espai que simula les condicions meteorològiques d'una nevada). Els 1.000 milions de dòlars (preu al canvi) que costa la barraca de Mukesh Ambani (l'home més ric de l'Índia) és el mateix que Google oferia fa dos mesos per comprar Whatsapp i és equivalent al que l'Estat espanyol va pagar durant quatre anys (de 2007 a 2011) per adquirir drets d'emissions de CO2 (es va convertir en el segon país del món que més va invertir per poder contaminar).
Luxe català.
El portal habitaclia.com manifesta que, actualment, el 2,7% dels habitatges catalans que té a la venda “tenen un preu igual o superior al milió d'euros”. La majoria d'aquestes residències exclusives es troben a les comarques del Barcelonès, el Maresme, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental, però, per percentatges, el Garraf i el Baix Empordà són les comarques on la mitjana d'habitatges de luxe és més alta: més del 5% de les ofertes del catàleg de venda d'aquestes zones superen el milió d'euros.
Atès que en molts casos es tracta de cases fetes a mida i que hi ha tants gustos com colors, es fa complicat fer un retrat del prototip de casa rica catalana, però habitaclia.com detalla: “els habitatges de luxe que mostrem presenten unes característiques comunes: estan envoltats de natura, gaudeixen de vistes panoràmiques, ja sigui a la muntanya o el mar, i estan ben comunicats, a prop del nucli urbà i de les principals vies de circulació”. Afegeix que, en la seva part interior “són habitatges dissenyats amb cura, amb múltiples estances, materials de primera qualitat, i detallistes en la decoració, ja sigui clàssica o moderna”.
Recentment, el portal ha retirat (i no especifica si és perquè ja ha estat venuda o perquè els propietaris han buscat una altra via per vendre-la) la que constava com la casa més cara del seu aparador: una finca de 1.548 metres quadrats, amb cinc habitacions i set lavabos, a Sant Andreu de Llavaneres. El preu de venda eren 14 milions d'euros.
No obstant això, si el comprador sent predilecció per aquesta zona del Maresme, potser es podrà conformar amb una opció una mica més modesta però igualment impactant: un palauet modernista de 2.600 metres quadrats (amb un jardí de 12.700 metres) i que surt a un preu de 9,5 milions d'euros.
En cas de cartera igualment poderosa però gust més estrafolari, a Canet de Mar hi ha en venda un castell gòtic del segle XI, 15 habitacions, estable per als cavalls i 21 hectàrees de vinya a un preu de 20 milions d'euros. A tenir en compte, a més, que caldria alguna inversió en rehabilitació per entrar-hi a viure amb plenes garanties.
A Sant Feliu de Guíxols una casa a davant de mar per 7,5 milions, al barceloní barri de Pedralbes una mansió de 700 metres quadrats per 6,5 milions o un xalet de 970 metres a Guils de Cerdanya són d'altres opcions dins el top 10 del luxe de la rajola.