Economia

agricultura

Semega lidera un nou procés de millora de la producció de llet de vaca

Una empresa del País Basc tria un dels toros criats a Monells, que ha estat escollit pel sistema de genotipificació, per engendrar les seves vaques lleteres

Un toro nascut fa sis mesos a la granja dels Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada de la Diputació de Girona (Semega), a Monells, ha estat seleccionat per una empresa del País Basc per engendrar les seves vaques lleteres. Aberekin SA, un centre d'inseminació artificial de vaques, ha escollit aquest animal després d'haver-lo sotmès a les proves de genotipificació, un nou sistema per millorar la producció lletera i en el qual Semega s'ha convertit en un dels centres capdavanters en l'àmbit estatal. La genotipificació es tracta d'un procés que permet determinar els gens del bestiar utilitzant-ne només una mostra de pèl i que, per tant, escurça el temps d'espera per veure la potencialitat de reproducció d'un toro.

El toro escollit per al programa d'inseminació es diu Messi i va néixer fa sis mesos. Ha estat sotmès a proves de genotipificació que han consistit en l'anàlisi de 50.000 dels seus gens. Els resultats han determinat que és un animal amb una genètica excepcional que el fa especialment apte per a la reproducció i per a l'engendrament de vaques lleteres altament productives. La particularitat de Messi, però, és que es tracta d'un toro escollit pel sistema de genotipificació i que, a la vegada, és fill d'un altre toro seleccionat pel mateix sistema. Així doncs, és el primer cop a tot Europa que es dóna el cas d'utilitzar un toro genotipat, de pare també genotipat, per a la reproducció.

LES XIFRES

4,5
són els anys d'espera que la genotipificació s' estalvia per saber si un toro tindrà descendència productiva.
50.000
són els gens que s'han analitzat
del toro escollit pel programa per determinar si és vàlid per a la reproducció.

Reducció de quatre anys i mig d'espera

Un dels grans avantatges de la genotipificació és que permet reduir quatre anys i mig el temps d'espera per saber si un toro tindrà una descendència productivament interessant i, per tant, si pot passar a ser considerat un toro vàlid per a la reproducció. N'hi ha prou analitzant una mostra de pèl per determinar si la seva descendència serà productiva o no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Primera aturada parcial al Trambaix amb seguiment “total”, segons els sindicats

Barcelona

El sector de la garrofa planta cara a la marginalitat

Barcelona
Montserrat Peñarroya
Experta en màrqueting digital i negocis digitals, autora d’”Estratègies d’èxit per a empreses culturals”

“L’associació ajuda l’empresa cultural a sobreviure”

Sabadell
DE MEMÒRIA

Virtuts

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Informació especial

La compatibilitat del delegat de protecció de dades amb altres càrrecs

Rebled Bellvehí Advocats
Informació especial

Ensopegar amb la mateixa pedra

Advocada del despatx Lleal Tulsà Assessors
Unió Europea

L’economia europea creix una dècima per sota del previst

tecnologia

El cap de Telegram diu que l’acusen de “delictes comesos per tercers”

barcelona
Economia

Aval del BCE a l’opa del BBVA sobre el Banc Sabadell

barcelona