Economia

Impacte limitat

La imminent intervenció a Síria fa que el preu del barril de Brent marqui el nivell més alt des del mes de febrer

Els experts descarten grans escalades, sempre que el conflicte no s'enquisti o s'expandeixi a altres àrees

Les tensions geopolítiques tornen a impactar en el preu del petroli, tot i que de moment els experts pronostiquen impactes moderats. Ahir, els mercats van continuar tenint els ulls posats en el conflicte sirià i el preu del barril de Brent, el de referència a Europa, va arribar a superar la cota dels 117 dòlars el barril, un nivell que no marcava des del mes de febrer. El cru havia començat la sessió en els 115,29 dòlars però, després de vorejar el màxim intradia de 117,4, es va anar relaxant, fins a situar-se al voltant dels 115 dòlars. La incertesa que genera la imminent intervenció militar dels Estats Units i els seus aliats també va fer pujar el barril de Texas, el que es fa servir en el mercat nord-americà, que es va situar per sobre de la barrera dels 109 dòlars per primer cop des de fa divuit mesos.

Mariano Marzo, professor de recursos energètics i geologia del petroli de la Universitat de Barcelona, reflexiona que el conflicte sirià fa temps que dura i, per tant, una part de l'efecte en el preu del barril ja està descomptat. “Les informacions que fins ara tenim indiquen que la intervenció que s'hi faci serà de curta durada, així que l'impacte en el cru serà limitat, podria pujar fins als 120 dòlars el barril.” Ara bé, el professor admet que “no es pot negar que hi ha un potencial risc d'incendi a altres zones de la regió, sobretot l'Iraq”. Així, si el problema s'enquistés i/o es propagués geogràficament, “seria un escenari totalment diferent”. Els mercats estaran molt pendents de l'evolució, conclou Marzo.

Mercats desestabilitzats

Els països productors de petroli també es miren amb recel els nous episodis del conflicte. El ministre d'Energia i Petroli de Veneçuela, Rafael Ramírez, ha advertit que una intervenció militar a Síria seria un “desastre” i afectaria el preu del petroli. Segons Ramírez, el govern de Veneçuela –país fundador de l'Organització de Països Exportadors de Petroli–, creu que l'entrada en escena de nous actors generaria més inestabilitat en els mercats petroliers i va responsabilitzar-ne les economies consumidores. “No es pot demanar estabilitat al mercat petrolier internacional si els països consumidors provoquen desestabilització als països productors.”

LA XIFRA

120
dòlars
el barril podria marcar en els pròxims dies el Brent, segons els càlculs de l'expert Mariano Marzo.

LA FRASE

No es pot demanar estabilitat al cru si els països consumidors provoquen desestabilització
Rafael Ramírez
ministre de veneçuela

La borsa no perdona les línies aèries

La nova escalada del preu del petroli va ensorrar ahir la cotització borsària de les línies aèries en l'àmbit mundial. Tot i que finalment el mercat espanyol es va aferrar a l'obertura en positiu de Wall Street per no tancar a la baixa i va aconseguir reciclar les pèrdues del matí en un tímid avanç del 0,1% al tancament, els recels sobre la situació immediata a Síria van marcar la sessió. Així, dins l'Íbex 35, els títols d'IAG, l'hòlding que aplega British Airways (BA), Iberia i Vueling, van figurar com a fanalets vermells del parquet en desplomar-se un 3,9%, que contrastava, dins la coherència de la jornada, amb l'avanç eufòric de la petroliera Repsol, que va liderar el selectiu amb una revaloració del 3,2%.

IAG, que dimarts ja havia perdut més d'un 5%, va presidir també les pèrdues del seu sector a escala europea. Així, per exemple, a Londres, Easyjet va cedir un 1,8%; a París, Air France-KLM va perdre un 2,9%, i a la borsa dublinesa, Ryanair pràcticament tancava plana, amb un retrocés del 0,1%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.